Írán na cestě z izolace: prezident je poprvé po 16 letech v Evropě

Hasan Rúhání a Sergio Mattarella

Hasan Rúhání a Sergio Mattarella Zdroj: ctk

Íránský prezident Hasan Rúhání zahájil dvoudenní návštěvu Itálie. Přes den ho přijal italský prezident Sergio Mattarella a večer se ještě sejde s premiérem Matteem Renzim. Rúháního cesta, na které ho doprovází více než stovka íránských podnikatelů, má za cíl obnovit ekonomickou spolupráci s evropskými státy, dlouho přerušenou mezinárodními sankcemi. Íránský prezident na návštěvě Evropy oficiálně nebyl už 16 let.

Rúhání během dvoudenní návštěvy Itálie podepíše obchodní smlouvy za zhruba 17 miliard eur (459 miliard Kč), informovala agentura Reuters. V úterý má Rúháního ve Vatikánu přijmout papež František, z Itálie se Rúhání vypraví do Francie. Rúhání, který byl zvolen hlavou státu v roce 2013 díky odhodlání vyvést zemi z izolace, loni k úspěšnému konci dovedl jednání s velmocemi. Teherán se v uzavřené dohodě zavázal omezit svůj kontroverzní jaderný program, díky čemuž západní země nedávno zrušily mezinárodní ekonomické sankce vůči této zemi.

S íránským prezidentem přiletěla do Říma delegace 120 podnikatelů a členů vlády, včetně ministra energetiky. V Íránu mají svou činnost obnovit či zahájit například italská ropná společnost Saipem, stavební firma Danieli, která se specializuje na výstavbu oceláren, či rejdařská společnost Fincantieri.

Důležité bude pro možnosti dalšího rozvoje ekonomické spolupráce obou zemí vystoupení Rúháního na ekonomickém fóru. To bude v úterý a zúčastnit se ho má kolem 500 italských podnikatelů. Ve Francii, kde Rúháního přijme i francouzský prezident François Hollande, má být podepsána také smlouva na nákup 114 letadel od evropského výrobce Airbus.

Írán hladově vyhlíží Evropany. Poslední uzavřená velká ekonomika se otvírá světu

Írán se může stát regionální velmocí, Saúdové jsou v defenzivě