Írán odsoudil k trestu smrti jednoho z nejbohatších lidí v zemi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Soud v Íránu dnes za pronevěru uložil trest smrti Bábaku Zandžánímu, který je jedním z nejbohatších lidí v zemi. Proces byl ostře sledován, neboť Zandžání v minulosti pomáhal Teheránu obcházet ropné sankce. Spolu se Zandžáním byli k trestu smrti odsouzeni ještě další dva lidé.

Soud ve svém verdiktu uvedl, že trojice „šířila korupci na zemi“, což je v Íránu hrdelní zločin. Odsouzení rovněž musejí vrátit peníze, které zpronevěřili. Část peněz přitom vyvedli také ze státní ropné společnosti, uvedl mluvčí soudu.

Miliardář Zandžání, jehož majetek se odhaduje na 13,5 miliardy dolarů (332 miliard korun), byl v Íránu zadržen v prosinci 2013. Byl tehdy obviněn, že si ponechal několik miliard dolarů za prodej ropy přes své společnosti. Veškerá nařčení Zandžání odmítl.

Zandžání už dříve přiznal, že přes firmy ve Spojených arabských emirátech, Turecku a Malajsii na žádost íránské vlády prodal miliony barelů íránské ropy, čímž obcházel mezinárodní sankce uvalené na Teherán. Kvůli jeho roli ho Spojené státy a Evropská unie zařadily na své sankční seznamy.