Írán otestoval novou řízenou raketu, má dolet až 1700 kilometrů

Ilustrační foto (Íránské Muzeum války s Irákem v Hamedánu)

Ilustrační foto (Íránské Muzeum války s Irákem v Hamedánu) Zdroj: E15 - Sasa Blau

Írán úspěšně vyzkoušel nový typ balistické rakety, která může být řízena až do zásahu cíle. Oznámil to íránský ministr obrany Hosejn Dehkán. "Raketa Emad je schopna velice přesně zasáhnout cíle a úplně je zničit," řekl ministr.

Írán v srpnu představil novou raketu typu země-země, která je údajně schopna s vysokou přesností zasáhnout cíl v okruhu 500 kilometrů. Raketa Emad má ale být podle agentury IRNA raketou dlouhého doletu.

Anthony Cordesman z organizace Center for Strategic and International Studies dříve uvedl, že Emad bude mít dolet okolo 1700 kilometrů, přesnost 500 metrů a unese nálož o hmotnosti 750 kilogramů, napsala agentura Reuters. Emad je zřejmě verzí Šaháb-3 na tekuté palivo, která je v íránské výzbroji od roku 2003. Má sice podobný dolet, ale přesnost jen dva kilometry.

„Emad představuje do do přesnosti značný pokrok. Má moderní navádění a kontrolní systém,“ dodal izraelský zbraňový expert Uzi Rubin.

V únoru íránská raketa vynesla na oběžnou dráhu kolem Země družici o hmotnosti 52 kilogramů, údajně jako již čtvrtý satelit, který Írán vyslal do vesmíru.