Írán pokračuje ve zkouškách raket i přes americké sankce

Raketa Emad

Raketa Emad Zdroj: Mohammad Agah via Wikimedia Commons (CC BY SA 4.0)

Írán provedl další zkoušku několika balistických raket, oznámila íránská agentura ISNA. Střely byly odpáleny z různých podzemních základen během vojenského cvičení, jehož smyslem prý bylo ukázat odstrašující sílu a schopnost čelit hrozbám "proti (islámské) revoluci, státu a suverenitě země". Spojené státy informace o testu prověřují a v případě jejich pravdivosti hodlají mezinárodnímu společenství navrhnout opatření proti íránské raketové hrozbě, uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

Podle agentury IRNA, která citovala velitele vzdušných sil takzvaných Revolučních gard, šlo o rakety krátkého a středního doletu. Členové Revolučních gard, což je elitní polovojenská organizace sloužící k ochraně teokratického režimu, je údajně odpálili v rámci vojenských manévrů z raketových sil po celé zemi v několika posledních dnech.

USA a Francie v současnosti informace o zkoušce prověřují. „Íránská výroba raket schopných nést jaderné hlavice by byla v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN 2231, která vyzývá Írán k zastavení jakékoli aktivity na tomto poli,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný fracouzský diplomat.

Spojené státy v případě pravdivosti těchto zpráv hodlají podle mluvčího ministerstva zahraničí Marka Tonera přednést tuto otázku v RB OSN. „Budeme také prosazovat důkladné přezkoumání incidentu a tlačit na odpovídající reakci,“ uvedl Toner.

USA mají vlastní sankce

Zatímco mezinárodní sankce uvalené na Írán kvůli jeho jaderném programu jsou rušeny, Spojené státy v lednu vyhlásily vlastní protiíránské sankce kvůli jeho testům raketové výzbroje. Íránci provedli loni v říjnu test nové střely středního doletu, což Washington považuje za porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Podle Tonerova dnešního prohlášení chtějí USA nadále „důrazně uplatňovat“ svá jednostranná opatření.

Teherán na začátku února oznámil, že ve vývoji balistických raket bude pokračovat. Podle vrchního velitele íránské armády Attáolláha Sálehího se spřátelené země nemusejí znepokojovat. Generál zdůraznil, že Írán tím neporušuje loňskou dohodu o svém jaderném programu.