Írán: Přijali jsme tři miliony migrantů, EU by si z nás měla vzít příklad

Íránský prezident Hasan Rúhání

Íránský prezident Hasan Rúhání Zdroj: ctk/AP

Evropa potýkající se s náporem uprchlíků by si měla při zvládání migrační krize vzít příklad z Íránu, který přijal tři miliony běženců, především z Afghánistánu, řekl íránský prezident Hasan Rúhání v Paříži při projevu ve francouzském ústavu pro mezinárodní vztahy (IFRI). Rúhání, který do Francie přijel ve středu po státní návštěvě Itálie, se pak sešel s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Jednat by podle měli mimo jiné o situaci v Jemenu a v Sýrii.

Čeká se zároveň podpis zhruba 20 bilaterálních dohod. Jde o první Rúháního návštěvu Evropy poté, co USA a Evropská unie nedávno rozhodly o ukončení protiíránských sankcí vyvolaných kontroverzním íránským jaderným programem.

„Náš národ si po mnoho let vzal na sebe těžké břemeno, když přijal tři miliony uprchlíků, a nestěžoval si přitom. Ekonomicky silní a bohatí Evropané ale řekli: na naše území přijelo 100 tisíc lidí, co teď budeme dělat? Na 200 tisíc lidí přešlo přes naše hranice, co teď budeme dělat?“ uvedl Rúhání. Neupřesnil ale, jak se jeho země s náporem uprchlíků vypořádala, a to zvlášť v době, když ještě platily sankce.

Rúhání dnes také zopakoval, že vyřešení sporů kolem íránského jaderného programu by mělo sloužit jako model pro řešení různých regionálních krizí na Blízkém východě.

Přečtěte si komentář Miroslava Zámečníka:

Aby diplomacie fungovala, musejí podle íránského prezidenta obě strany „slevit ze své domýšlivosti“. Právě tento postup podle něj umožnil loni dohodu mezi Teheránem a šesti jadernými mocnostmi. „Každá ze stran musí cítit, že dohoda je pro ni výhodná,“ dodal Rúhání.

Jeho návštěvu Francie doprovázel protest aktivistky ze skupiny Femen, která se prakticky nahá pověsila na laně napodobujícím smyčku z mostu přes Seinu.

„Vítej Rúhání, kate svobody,“ hlásal transparent. Smyslem akce bylo prý upozornit na vysoký počet poprav v Íránu, který je co do počtu exekucí podle organizace Amnesty International druhý hned za Čínou. Femen chtěl prý především poukázat na popravy politických vězňů.

Rúháního cesta do Evropy má také ekonomické cíle. Pokračující restrikce amerických bank vůči Íránu jsou ale podle agentury AP překážkou pro mnoho evropských zemí, které by chtěly s Íránem obnovit obchodní vztahy. Rúhání dnes proto vyzval ke zrušení těchto omezení.