Írán provedl další dvě zkoušky balistických raket

Raketa Emad

Raketa Emad Zdroj: Mohammad Agah via Wikimedia Commons (CC BY SA 4.0)

Íránské revoluční gardy provedly další dvě zkoušky balistických raket dlouhého doletu, jimiž mohou Íránci zasáhnout Izrael. Informovala o tom zahraniční média. Státní televize odvysílala záběry, na kterých byly vidět dvě střely odpálené ze severu Íránu s tím, že zasáhly cíle vzdálené 1400 kilometrů.

„Důvodem, proč jsme vyrobili rakety s doletem 2000 kilometrů, je, abychom byli schopni zasáhnout našeho nepřítele, sionistický režim, z bezpečné vzdálenosti,“ citovala agentura ISNA íránského generála Amíra Alího Hadžízádeha. Nejmenší vzdálenost mezi Íránem a Tel Avivem či Jeruzalémem je 1000 kilometrů. Podle íránských agentur na sobě rakety měly hebrejský nápis Izrael by měl být zničen.

Írán provedl zkoušku několika balistických raket i v úterý. Střely byly odpáleny z různých základen během vojenského cvičení, jehož smyslem prý bylo ukázat odstrašující sílu a schopnost čelit hrozbám namířeným „proti (islámské) revoluci, státu a suverenitě země“.

Nová odvetná opatření

USA už v reakci na úterní zkoušku pohrozily Íránu „novými opatřeními“. Zatímco mezinárodní sankce uvalené na Írán kvůli jeho jaderném programu jsou rušeny, Spojené státy v lednu vyhlásily vlastní protiíránské sankce kvůli testům raketové výzbroje. Říjnovou zkoušku nové íránské střely středního doletu totiž Američané vyhodnotili jako porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN. „Stejně jako v případě předchozích zkoušek se budeme i těmito testy zabývat a odpovídajícím způsobem na ně zareagujeme,“ řekl dnes agentuře Reuters nejmenovaný vysoce postavený úředník Obamovy administrativy.

„Čím více sankcí na nás náš nepřítel uvalí, tím více budeme pokračovat v rozvoji raketových programů,“ reagoval generál Hadžízádeh.

Bílý dům prověřuje zprávy o nové íránské zkoušce balistických raket, uvedl mluvčí Bílého domu Josh Earnest s tím, že Washington bude reagovat odpovídajícím způsobem. Podle mluvčího by nebylo překvapením, kdyby v následujících dnech došlo k dalším podobným testům. „Budeme se spolu s našimi partnery v regionu snažit, abychom omezili schopnost Íránu pokračovat v rozvoji jeho balistického programu,“ dodal Earnest.

Destabilizující aktivity v regionu

Se svým íránským protějškem Mohammadem Džavádem Zarífem na téma zkoušek hovořil i americký ministr zahraničí John Kerry. K uvalení nových sankcí na Írán kvůli „destabilizujícím aktivitám v regionu“ dnes vyzvala demokratická uchazečka o kandidaturu na americkou prezidentku a bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Izraelský ministr obrany Moše Jaalon dnes rádiu Izrael řekl, že balistické zkoušky prokázaly, že íránské nepřátelství se poté, co v lednu vstoupila v platnost jaderná dohoda mezi Teheránem a šesti světovými velmocemi, nijak nezměnilo. „K mé lítosti se někteří lidé na Západě nechali ukonejšit sladkými řečmi íránského vedení, zatímco jiná jeho část pokračuje v pořizování vybavení a zbraní a ve vyzbrojování teroristických skupin,“ uvedl Jaalon.