Írán začne vypínat uranové cetrifugy

Íránský jaderný reaktor v Araku

Íránský jaderný reaktor v Araku Zdroj: Nanking2012, Wikiemdia Commons (CC BY-SA 3.0)

Teherán v řádu dní začne odpojovat centrifugy na obohacování uranu, jak požaduje mezinárodní dohoda o íránském jaderném programu. Ve Vídni to po jednání se zástupci šesti světových velmocí prohlásil hlavní íránský vyjednávač Abbás Arákčí, který, očekává naplnění dohody do konce roku. Výměnou za značné ústupky a rozsáhlou kontrolu íránských jaderných provozů má mezinárodní společenství zrušit sankce, kterým Teherán kvůli spornému nukleárnímu programu čelí.

„Věřím, že ještě před koncem roku určitě přijde den, kdy (dohodu) naplníme,“ řekl Arákčí novinářům poté, co se sešel se zástupci USA, Ruska, Číny, Británie, Německa a Francie. Dodal také, že Teherán vede úspěšné vyjednávání s jistou zemí, která odkoupí obohacený uran a na oplátku za to poskytne přírodní uran.

Ke zmíněnému odstavování centrifug Arákčí řekl, že započne po příslušném prezidentském nařízení, které se očekává během několika dní.

Írán v neděli Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) ve Vídni sdělil, že hodlá naplnit své závazky a umožní inspektorům agentury větší přístup do svých jaderných zařízení. Neděle byla jedním z milníků dohody, neboť uběhlo 90 dní ode dne, kdy ji Rada bezpečnosti OSN potvrdila. Tento den byl označen jako „den přijetí“. Sankce mají být definitivně zrušeny v „den verifikace“, kdy MAAE ověří proces plnění všech podmínek dohody.