Írán žádá o přístup na globální finanční trhy, USA to odmítají

Teherán, Írán

Teherán, Írán Zdroj: CC BY 2.0: ninara; Flickr.com

Írán podepsal jadernou dohodu se světovými mocnostmi, aby si zajistil přístup na globální finanční trhy. USA teď proto musejí zajistit, aby byly protiíránské překážky v bankovním sektoru odstraněny. Prohlásil to v Teheránu íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf na společné tiskové konferenci se šéfkou evropské diplomacie Federikou Mogheriniovou.

„Írán a Evropská unie vyvinou tlak na Spojené státy, aby usnadnily spolupráci bank s Íránem. Je důležité, aby druhá strana, zejména USA, splnila své závazky nikoli jen na papíře, ale i ve skutečnosti. Překážky v bankovním sektoru je třeba odstranit,“ řekl íránský ministr.

Světové mocnosti letos v lednu zrušily většinu protiíránských sankcí výměnou za omezení íránského jaderného programu. Některé americké sankce ale zůstaly v platnosti. Americké banky například nesmějí přímo ani nepřímo spolupracovat s Íránem, který Washington nadále označuje za stát podporující terorismus. To odrazuje i evropské banky, které se pro případ kontaktů s Teheránem obávají právních problémů ze strany USA.

Zaríf a Mogheriniová ve společném prohlášení uvedli, že Írán a EU rozšíří hospodářské styky a budou „podporovat bankovní spolupráci“.

Bílý dům v pátek uvedl, že smlouva s Íránem se uvolnění íránského přístupu do globálního finančního systému netýká. Washington koncem týdne navštívil šéf íránské centrální banky Valiolláh Saíf, který se ve čtvrtek sešel s americkým ministrem financí Jackem Lewem. Ten íránskému hostu podle agentury Reuters řekl, že USA „budou svědomitě plnit své závazky“, pokud i Írán své závazky dodrží.