Írán zřejmě pracuje na jaderné zbrani

Írán provádí testy s vysoce výbušným materiálem, což naznačuje, že pracuje na jaderné zbrani. Ve své čerstvé zprávě o íránském jaderném programu to dnes konstatovala Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Agenturní zpráva uvádí, že aktivity pozorované v Íránu svědčí o tom, že Íránci pracují na vývoji jaderné zbraně. K těm podezřelým kromě jiného patří testování jednotlivých potřebných komponentů.

Teherán předem jakoukoli kritiku svého jaderného programu odmítl. Trvá na tom, že jeho jaderný program je výhradně mírový. MAAE obvinil, že pracuje na zakázku USA a že svou avizovanou zprávu sestavila podle přání Washingtonu. Íránský ministr zahraničí Alí Akbar Sálehí řekl, že MAAE nemá žádné důkazy o tom, že se Írán věnuje zbrojnímu jadernému programu.

„Možný vojenský aspekt íránského jaderného programu vzbuzuje v agentuře vážné znepokojení. Zjištěné aktivity dokládají, že se Írán snažil vyvinout jadernou bombu. Je také zjištěno, že do roku 2003 se jednalo o ucelený program a že některé z aktivit, které zahrnoval, stále pokračují,“ uvádí se ve zprávě MAAE. Ta Írán vyzývá, aby se s ní bez odkladů spojil a aby informace, obsažené v dodatku zprávy, vyjasnil.

USA a jejich spojenci se netají tím, že chtějí na základě zprávy MAAE zpřísnit protiíránské sankce. Krize kolem hodnověrnosti íránského jaderného programu trvá šest let. Od roku 2006 Írán obohacuje uran a v prosinci téhož roku OSN na Írán uvalila první sankce. Později je několikrát zpřísnila. Podle MAAE Íránci od roku 2007 vyrobili v jaderném zařízení v Natanzu 4,5 tuny slabě obohaceného uranu.