Íránské námořnictvo zahájilo manévry v mezinárodních vodách

ilustrační foto

ilustrační foto

Íránské vojenské námořnictvo dnes zahájilo desetidenní cvičení v mezinárodních vodách nedaleko strategické námořní cesty procházející Hormuzským průlivem. Manévry se konají v pásu dlouhém asi 2000 kilometrů, který sahá od Hormuzského průlivu přes severní části Indického oceánu po Adenský záliv. Podle agentury AP by se íránské lodě mohly dostat do blízkosti plavidel amerického vojenského námořnictva působících v oblasti.

Podle nejvyššího velitele íránského námořnictva admirála Habíbolláha Sajjarího budou do manévrů zapojeny ponorky, systémy raket země-voda, plavidla s rampami na odpalování raket, torpéda a bezpilotní letadla. Vojenské cvičení má prý ukázat branné schopnosti Íránu. „Aby ukázalo svou moc, musí být námořnictvo přítomno v mezinárodních vodách,“ citovala admirála íránská státní televize.

Cvičení je podle AP ukázkou síly Íránu, který čelí rostoucí mezinárodní kritice kvůli svému spornému jadernému programu. Západ se obává, že Teherán usiluje o výrobu jaderných zbraní, Írán však tvrdí, že cíle jeho jaderného programu jsou mírové. USA ani Izrael v minulosti kvůli íránskému jadernému programu nevyloučily vojenskou akci proti Íránu.

Hormuzský průliv má strategický význam pro přepravu ropy. Prochází jím asi třetina přepravy ropy na tankerech. V oblasti mimo jiné působí i flotila amerického vojenského námořnictva a plavidla několika dalších zemí, které v regionu drží hlídky kvůli útokům pirátů.