Íránské volby vyhráli reformisté, umírněné strany mají většinu

Íránský prezident Hasan Rúhání

Íránský prezident Hasan Rúhání Zdroj: ctk/AP

Spojenci íránského prezidenta Hasana Rúháního z tábora reformistů a umírněných získali po pátečních volbách většinu v parlamentu, zatímco konzervativci odmítající sbližování se Západem výrazně ztratili. Vyplývá to z výsledků voleb, o nichž informoval íránský ministr vnitra Abdolrezá Ráhmání-Fazlí.

Reformisté a další Rúháního spojenci získali ve 290členném parlamentu 85 křesel. Umírnění konzervativci, kteří na rozdíl od stoupenců tvrdé linie nebyli proti uzavření mezinárodní dohody o omezení jaderného programu, mají 73 křesel, což tomuto táboru dává celkovou převahu. Velkým povzbuzením jsou pro reformisty zejména výsledky z metropole Teheránu, kde získali všech 30 křesel vyhrazených zástupcům metropole. V minulých volbách v hlavním městě měli jen dva mandáty.

Konzervativci, kteří v dosavadním parlamentu měli 112 zákonodárců, naproti tomu o velkou část podpory přišli a mají nově jen 68 poslanců. V parlamentu bude i pět zástupců národnostních menšin a o 59 mandátech se rozhodne ve druhém kole v dubnu. Ve druhém kole se bude rozhodovat o těch kandidátech, kteří nyní nezískali dostatek hlasů.

Dalším velkým úspěchem je pro Rúháního jeho zvolení do Shromáždění znalců. Toto vlivné grémium, které má 88 členů, volí a může také odvolat duchovního vůdce země. Teherán vysílá do Shromáždění znalců 16 lidí, nejvíce hlasů přitom získali dva reformisté: spolu s Rúháním i jeho blízký spojenec, bývalý íránský prezident ajatolláh Alí Akbar Hášemí Rafsandžání.

Z konzervativního tábora v Teheránu uspěl jediný kandidát - předseda ústavní Rady dohlížitelů ajatolláh Ahmad Džannatí. Naopak dosavadní předseda Shromáždění znalců ajatolláh Mohammed Jazdí znovu zvolen nebyl, uvedla agentura DPA. Velkou šanci dostat se do vedení Shromáždění znalců tak má Rafsandžání. Celkem mají reformisté a umírnění v tomto sboru 59procentní většinu.