Iry čeká krušný rok, rodinné rozpočty se sníží o tisíc eur

Irsko, ilustrační foto

Irsko, ilustrační foto Zdroj: E15 Petr Horký

Irský ministr financí Michael Noonan oznámil nová daňová opatření, která mají do rozpočtu přinést další miliardu eur. Daně z příjmů se nemění, základní sazba DPH však vzroste o dvě procenta.

Celkově chce vláda srazit v příštím roce deficit rozpočtu na 8,6 procenta HDP a kombinací úspor a daňových zvýšení získat 3,8 miliardy eur. Nadcházející rozpočet bude zřejmě nejtěžší za posledních pět let. Odborníci odhadují, že průměrná rodina si ročně pohorší o tisíc eur. Oznámené úspory navíc nemusí být konečné.

Irská vláda už v pondělí veřejnosti představila část plánu škrtů, snížila například příspěvky na děti a zimní vytápění. Včera Noonan mimo jiné sdělil, že DPH vzroste z 21 na 23 procent. Předpokládá, že tím do státní kasy získá téměř 700 milionů eur. Panují ovšem obavy, že lidé budou za nákupy dojíždět do Severního Irska.

Irská vláda se chce v příštím roce zaměřit hlavně na podporu tvorby pracovních míst. Noonan například oznámil, že daňové prázdniny pro rozbíhající se firmy budou prodlouženy na příští tři roky.

Irové mají strach, že by jim mohl vývoj v eurozóně ještě více ublížit. „Před dvanácti měsíci jsme byli evropským problémem. Nyní problémy evropské a globální ekonomiky ohrožují naše zotavení,“ poznamenal ministr pro veřejné výdaje Brendan Howlin.