ISIL ovládla největší ropné pole v Sýrii

Extremisté z ISIL poblíž iráckého Tikrítu

Extremisté z ISIL poblíž iráckého Tikrítu Zdroj: CTK/AP

Bojovníci z islamistického hnutí Islámský stát získali kontrolu nad největším ropným polem v Sýrii, které se nachází nedaleko hranic s Irákem. S odvoláním na aktivisty z exilové organizace SOHR o tom dnes informovala agentura AP.

Ropné pole Al-Umar ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur dosud kontrolovala další povstalecká skupina, a to fronta An-Nusra napojená na teroristickou síť Al-Káida. Bojovníkům z Islámského státu ho ale prý přenechala bez jediného výstřelu. Právě s An-Nusrem se přitom ISIL rozešla poté, co se odmítla podřídit velení Al-Káidy.

Pole změnilo během posledních několika let majitele několikrát. Povstalecké skupiny bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada ho získaly v bojích s vládními jednotkami loni v listopadu.

Radikálové dosáhli v posledních dnech na hranicích mezi oběma zeměmi významných územních zisků. Minulý týden vyhlásila ISIL na dobytých územích v Sýrii a Iráku Islámský stát.

Do roku 2011 Sýrie těžila v oblastech na severovýchodě asi 400 tisíc barelů ropy denně. Využívala ji hlavně k domácí spotřebě. Ztráta ropného pile Al-Umar pro vládu znamená velkou finanční zátěž, protože tak země musí veškeré ropné produkty dovážet.

ISISL v Sýrii nebojuje jen s vládními jednotkami, ale i s dalšími povstaleckými skupinami. Představitelé rebelů ze severu a východu Sýrie ve středu vyzvali oponenty režimu prezidenta Bašára Asada žijící v exilu, aby jim poskytli pomoc v boji s džihádisty. Pokud ji nedostanou, hrozí složením zbraní. „Naše lidová revoluce (proti vládě) je kvůli ISIL v ohrožení, obzvláště poté, co vyhlásila chalífát,“ uvedli podle agentury AFP povstalci.