Islámský stát vyzval k vystupňování útoků o ramadánu

Islámští radikálové

Islámští radikálové Zdroj: CTK

Islámský stát (IS), který v posledním roce obsadil rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, vyzval své stoupence, aby o právě zahájeném postním měsíci ramadánu vystupňovali své útoky. Napadat mají křesťany a šíitské i sunnitské muslimy, jejichž země jsou součástí koalice vedené USA, která proti radikálům bojuje. Mluvčí IS to uvedl ve zvukové nahrávce.

Mluvčí abú Muhammad Adnání ozbrojencům vzkázal, aby proměnili svatý měsíc ramadán, který začal minulý týden, v „pohromu pro nevěřící, šíity a odpadlické sunnity“ a vyzval je k většímu množství útoků v Iráku, Sýrii a Libyi. „Muslimové kdekoli na světě, gratulujeme vám k příchodu svatého měsíce. Buďte v tomto měsíci připraveni dobývat a být vystaveni mučednické smrti,“ dodal Adnání.

Na nahrávce mluvčí IS rovněž slíbil svým stoupencům vítězství, a to navzdory porážkám, které islamisté v nedávné době v Sýrii utrpěli. „Bůh nikdy nedal mudžáhidovi slib, že bude docházet pokaždé jen k vítězství,“ uvedl Adnání. Bojovníci prý mohou „prohrát bitvu či bitvy, mohou ztratit města či různé oblasti, ale nebudou nikdy poraženi“. Pravdivost nahrávky nebylo možné nezávisle ověřit, nicméně podobá se předchozím vyjádřením islamistů, uvedla agentura AP.