Islámský stát vyzývá muslimy na Západě k novým krvavým útokům

Bojovníci Islámského státu.

Bojovníci Islámského státu. Zdroj: ctk/ap

Mluvčí radikální organizace Islámský stát (IS) dnes vyzval muslimy žijící v západních zemích k dalším útokům. Každý, komu se naskytne příležitost prolít krev, tak má učinit, prohlásil podle agentury AP ve zvukovém záznamu.

Abú Muhammad Adnání na dnes zveřejněné nahrávce ocenil teroristické útoky spáchané v poslední době v Austrálii, Belgii a zejména ve Francii. V Paříži dva islamističtí bratři hlásící se k IS zaútočili 7. ledna na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a zavraždili 12 lidí.

„Vyzýváme muslimy v Evropě a na nevěřícím Západě, aby útočili na křižáky všude… Slibujeme křesťanským baštám, že budou nadále žít v hrůze, ve strachu a v nejistotě,“ cituje další agentura AFP z Adnáního proslovu zveřejněného na internetu. „Ještě jste nic neviděli,“ hrozí přitom mluvčí IS Západu ještě horšími zvěrstvy.

Adnání zároveň pohrozil muslimům, že Islámský stát bude považovat za nepřítele každého z nich, pokud se mu naskytla příležitost zaútočit na „křižáky“, ale neučinil tak.

Vyzýváme muslimy v Evropě a na nevěřícím Západě, aby útočili na křižáky všude… Slibujeme křesťanským baštám, že budou nadále žít v hrůze, ve strachu a v nejistotě,“ cituje další agentura AFP z Adnáního proslovu zveřejněného na internetu. „Ještě jste nic neviděli,“ hrozí přitom mluvčí IS Západu ještě horšími zvěrstvy.

Nepřítelem je i ten, kdo nevyužil možnost útoku

Adnání zároveň pohrozil muslimům, že Islámský stát bude považovat za nepřítele každého z nich, pokud se mu naskytla příležitost zaútočit na „křižáky“, ale neučinil tak.

Mluvčí džihádistů také pochválil střelce, který loni v říjnu v Kanadě zabil vojáka a pak zaútočil v parlamentu, kde ho zlikvidovaly bezpečnostní síly.

Adnání dal rovněž najevo radost nad pátečním úmrtím saúdskoarabského krále Abdalláha. „Muslimové se radují ze smrti tohoto tyrana z (Arabského) poloostrova,“ řekl.