Islámský stát ztratil své poslední pozice poblíž tureckých hranic

Turecká armáda

Turecká armáda Zdroj: reuters

Tureckým silám a povstaleckým jednotkám podporovaným Ankarou se podařilo na severu Sýrie dobýt poslední pozice organizace Islámský stát (IS) u turecké hranice. Úspěchy zaznamenaly v bojích také síly věrné damašskému režimu prezidenta Bašára Asada, kterým se podařilo znovu obklíčit protivládní povstalce v Halabu.

Informovala o tom turecká agentura Anadolu a zprávu potvrdila i organizace SOHR, která situaci v Sýrii monitoruje z Británie. Nejsevernější pás území na syrsko-tureckém pomezí tak nyní ovládají buď kurdské milice nebo Turecko a jednotky jím podporované.

Zatímco Kurdové mají pod kontrolou území od severovýchodní provincie Hasaká zhruba po řeku Eufrat a také okolí města Afrín, Turecko nebo jím podporovaní bojovníci ze Svobodné syrské armády (FSA) nyní ovládají oblast mezi městy Azáz a Džarábulus.

Vytlačit islamisty od hranice a zabránit Kurdům, aby ovládli souvislé pásmo od severovýchodního cípu Sýrie po oblast Afrínu, bylo hlavním motivem Turecka pro nedávný přímý vstup do bojů v Sýrii. Turečtí představitelé tento týden několikrát prohlásili, že po dosažení tohoto cíle se turecké tanky ze Sýrie stáhnou.

Ztrátou několika posledních vesnic v okolí města Ar-Raj u turecké hranice nepřišel IS jen o další území, ale také o přímé spojení s vnějším světem a tedy o přísun zahraničních bojovníků, kteří by se chtěli přidat do bojů po boku islamistů, upozornila agentura AP.

Silám věrným syrskému prezidentovi Bašárovi Asadovi se dnes mezitím podařilo obnovit kontrolu nad územím na jihozápadě města Halabu, a dostat tak povstalci ovládané oblasti po několika týdnech znovu do obležení. Vojáci věrní damašskému režimu během těžkých bojů ovládli území ve čtvrti Ramúsa.

Halab je rozdělen na povstaleckou východní a vládní západní část. Býval průmyslovým srdcem Sýrie a podle pozorovatelů by jeho dobytí znamenalo velké povzbuzení pro prezidenta Asada.

IS v posledních týdnech sčítá značné územní i personální ztráty
Výběr úspěchů v tažení proti Islámskému státu (IS) v posledních týdnech:

13. července - Tisková agentura Amak, která je napojena na radikály z hnutí Islámský stát, potvrdila smrt jednoho z vysoce postavených velitelů islamistů Umara Šíšáního. Pentagon již v březnu oznámil, že Šíšání zahynul při americkém náletu v Sýrii. Podle Amaku ale muž, který byl „ministrem války“ IS, přišel o život v boji v iráckém městě Širkát jižně od Mosulu.

4. srpna - Egyptská armáda oznámila, že zabila vůdce Islámského státu na Sinajském poloostrově abú Duá Ansarího.

12. srpna - Arabské a kurdské síly, podporované koalicí v čele s USA, získaly plnou kontrolu nad syrským městem Manbidž. Zbývající bojovníci IS město opustili. Boje o Manbidž, kterým vede důležitá zásobovací trasa jednotek IS, začaly v květnu.

- Při útoku amerického bezpilotního letounu zahynul velitel IS v Afghánistánu Háfiz Saíd.

24. srpna - Turecké speciální jednotky za pomoci vojenského letectva mezinárodní koalice v čele s USA zahájily leteckou i pozemní ofenzívu na syrské město Džarabulus, které bylo v držení IS. Ofenzíva mimo jiné za účasti tureckých tanků umožnila syrským rebelům získat kontrolu nad centrem městem. Turecký premiér Binali Yildirim řekl, že vpád do Sýrie bude pokračovat do té doby, než se kurdské milice YPG nevrátí na východ od Eufratu.

30. srpna - V severosyrském městě Halab zahynul vysoce postavený velitel a mluvčí IS abú Muhammad Adnání. Adnání měl podle expertů velmi blízko k vůdci IS abú Bakru Bagdádímu, působil i jako jeho poradce a byl považován za jeho možného nástupce. K zabití Adnáního se hlásí USA i Rusko.

4. září - Ankara oznámila, že tureckým silám a povstaleckým jednotkám se podařilo na severu Sýrie dobýt poslední pozice IS u turecké hranice. Nejsevernější pás území na syrsko-tureckém pomezí tak nyní ovládají buď kurdské milice nebo Turecko a jednotky jím podporované.