Islámský stát zveřejnil další video s britským rukojmím Cantliem

John Cantlie

John Cantlie Zdroj: msc

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) na internetu zveřejnili další video, na němž vystupuje britský rukojmí John Cantlie. Diváky provádí západosyrským městem Halab a hovoří o vzdělávání, islámském právu šaría či útocích bezpilotními letouny. Na nahrávku upozornila britská média.

Fotoreportéra Cantlieho islamisté zajali v listopadu 2012 spolu s americkým novinářem Jamesem Foleym, kterému setnuli hlavu v loni v srpnu. Britský novinář se v minulosti už několikrát objevil na propagandistických videích IS, dvě z nich byla pravděpodobně natočena v severosyrském Kobani a v iráckém Mosulu. V patrně vynucených prohlášeních kritizoval mimo jiné USA i irácké a kurdské pozemní síly.

Nejnovější nahrávka s názvem Zevnitř Halabu působí podle odborníků stejně jako ty předchozí velmi profesionálně. Cantlie na ní mimo jiné říká, že video bude poslední z této série. Zda to znamená, že je jeho život v ohrožení, není z nahrávky jasné.

Jisté není ani, kdy video vzniklo, obsahuje ale rozhovor s údajným francouzským bojovníkem IS, který chválí pařížské útoky z počátku letošního ledna. Dvanáctiminutové video se na internetu objevilo jen několik dní poté, co IS oznámil, že další západní rukojmí, Američanka Kayla Muellerová, údajně zahynula při jordánském náletu v Sýrii. Tato informace se ale stále nepotvrdila.