Island soudí expremiéra kvůli kolapsu bank

Geir Haarde (vpravo)

Geir Haarde (vpravo) Zdroj: profimedia.cz

Islandský expremiér Geir Haarde se před speciálním soudem brání obvinění, že neudělal dost pro to, aby zabránil kolapsu bankovního systému ostrova v roce 2008. Bývalý ministerský předseda je dosud jediný politik, který kvůli finanční krizi čelí kriminálnímu stíhání.

Proces zřejmě potrvá do poloviny března, pak bude přibližně měsíční pauza, než orgán vynese verdikt. „Je to poprvé, co mám šanci odpovědět na dotazy, týkající se případu,“ řekl zcela klidný Haarde u soudu. Podotkl například, že neviděl důvod, aby vláda zpochybňovala zprávy nezávislých mezinárodních auditorů týkající se bank.

Politik byl původně obžalován v několika bodech, především z „hrubé nedbalosti“. Landsdómur, patnáctičlenný soud pro současné a bývalé členy vlády, který vznikl v roce 1905 a dosud neměl koho soudit, loni v říjnu od nejvážnějších obvinění upustil.

Expremiér, který obvinění soustavně odmítá a tvrdí, že je obětí politického pronásledování, se za pomoci právníků snažil zastavit celé stíhání. „Zachránili jsme zemi před bankrotem,“ argumentoval. Parlament však minulý týden hlasoval proti návrhu stopnout proces.

Soud se odehrává v kulturním domě v Reykjavíku, který je dostatečně velký, navíc prý poskytuje „neutrální půdu“. Na Islandu se už před časem rozhořely diskuze o tom, zda je v pořádku, aby Haarde nesl za kolaps bank odpovědnost sám.