Islandská vláda slibuje lepší podmínky pro investory

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC 2.0: screenpunk

Islandská pravostředová vláda, jež je výsledkem obratu v politickém kurzu ostrova, začíná zveřejňovat své záměry. Do září chce přijít s plánem na uvolnění kapitálových kontrol, které v zemi fungují od kolapsu bank v roce 2008. Premiér Sigmundur Gunnlaugsson také slibuje zjednodušit daňový systém a urychlit využití přírodních zdrojů.

Po propadu vládnoucí sociální demokracie v dubnových volbách sestavily vládu Pokroková strana a Strana nezávislosti, jež spolu už dříve vládly. Prvním krokem, který kabinet oznámil, bylo zmrazení přístupových rozhovorů s Bruselem. Chce se nejdřív zeptat obyvatel, jestli si přejí jejich pokračování.

Referendum ocenili rybáři. Jejich produkty tvoří sedmdesát procent exportu země. Ostrov ale válčí s unijními zeměmi kvůli kvótám na lov makrel a trvá na odchytu velryb.

Gunnlaugsson podotkl, že sice není v zájmu Islandu vstoupit nyní do EU, ve sbližování s unií je však třeba pokračovat. „Ať chceme učinit cokoli, musíme začít s jednou věcí: s plněním maastrichtských kritérií. Jestli chceme přijmout euro, nebo ne, tato kritéria jsou potřebná k podpoře stabilní měny,“ citoval ho list The Wall Street Journal.

„Předchozí vláda udělala dvě stě změn v daňovém systému. My ho dokážeme opět zjednodušit a nabídnout pobídky investorům,“ slíbil také premiér. Poznamenal, že ostrov byl díky příznivým podmínkám vždy atraktivní pro hollywoodské filmaře a ostatní sektory mohou také počítat s podporou.

Vláda původně slibovala rychlé zrušení kapitálových kontrol, jež zájem investorů výrazně omezují. Včera se však objevily zprávy, že uvažuje o zanechání některých restrikcí v platnosti, aby zabránila měnovým spekulacím. Skeptici ale zdůrazňují, že vládní představitelé jsou nejen v porovnání s předchozím týmem velmi nezkušení.