Itálie šetří, přes eBay prodá stovky vládních vozů

Vozy italského ministerstva vnitra, které míří do dražby

Vozy italského ministerstva vnitra, které míří do dražby Zdroj: eBay

Nová italská vláda chce demonstrovat svou oddanost snaze o seškrtání státního rozpočtu. Na dražebním serveru eBay Řím vydraží stovky přebytečných vládních limuzín. První vozy se již objevují v nabídce.

Řím dosud na eBay nabídl 18 vozidel, jejichž cena se zatím v dražbách vyšplhala přes 150 tisíc eur. Nejvýše zatím vystoupala cena BMW ministerstva vnitra, která překonala 18 tisíc eur.

Vláda zatím zveřejnila seznam 151 vozů, jejichž dražby začnou v nejbližších dnech. Seznam zahrnuje desítky BMW, Lancií a Alfa Romeo, objevují se na něm ale i překvapivější položky jako devět Maserati ministerstva obrany a několik Jaguarů ministerstva spravedlnosti.

Celkem chce stát prodat 1500 vozidel, píše deník La Repubblica. Na prodej budou pouze takzvané „modré vozy“, tedy ty, jejichž uživatele vozili výhradně vládní řidiči.

Podle listu za iniciativou stojí přímo premiér Matteo Renzi, podle nějž veřejnost vozy úředníků vnímá jako příklad plýtvání veřejnými financemi. Renzi podobnou aukci uspořádal už jako starosta Florencie a krátce poté, co se stal premiérem, slíbil podobný výprodej na celostátní úrovni.

Italský státní dluh v roce 2012 podle Eurostatu dosáhl 127 procent hrubého domácího produktu. Horšího výsledku už v Evropské unii dosáhlo jen Řecko se 159 procenty. Nezaměstnanost se drží na 12,9 procenta. Nový premiér slibuje výrazné snížení vládních výdajů a řadu reforem.