Itálii zaskočil sníh, v Bulharsku se protrhla hráz

Gladiátora v Římě překvapily sněhové vločky

Gladiátora v Římě překvapily sněhové vločky Zdroj: ctk

Lidé se vrací do zaplavené vesnice Bisser,  kde se kvůli protržení přehradní hráze utopili nejméně čtyři lidé
Nad zmrzlým litevským Vilniusem zapadá slunce
Na makedonské město Skopje se sype sníh
Ledová krása u Ženevského jezera ve Švýcarsku
Policejní patrola na řece Vistula v polské Varšavě
5
Fotogalerie
S chladným počasím má problémy stále více evropských zemí. V Polsku a na Ukrajině umírali další lidé, ve Velké Británii kolabovala doprava, Itálie se potýká s nedostatkem plynu a Srbsko dokonce vyhlásilo výjimečný stav, který má trvat sedm až deset dní. Počet obětí mrazů už podle některých zdrojů přesáhl čtyři stovky.

Kritická je situace hlavně na jihovýchodě Evropy. V Srbsku a Bosně jsou zavřené školy, aby děti byly v bezpečí a šetřila se energie. Stovky vesnic s desetitisícovkami lidí kvůli sněhu zůstaly odříznuty od civilizace. V Bosně pomáhaly vrtulníky s přepravou nemocných osob i jídla. S některými místy se úřadům přesto už přes tři dny nepodařilo navázat spojení. Zemědělci mají kvůli obrovským sněhovým závějím problémy s krmením dobytka. Produkce mléka v zemi poklesla podle asociace farmářů o patnáct až třicet procent.

Na jihu Bulharska voda z tajícího sněhu prolomila přehradní hráz a zaplavila vesnici, kde se utopili nejméně čtyři lidé. „Jsou tam zničené domy a lidé v nouzi,“ uvedlo ministerstvo vnitra. Země varovala Turecko a Řecko, že v ohrožení jsou další dvě nádrže.

Polsko včera hlásilo devět nových obětí mrazů, navíc v zemi v souvislosti s chladným počasím stoupá počet požárů, při kterých zemřeli další lidé. Na západě Evropy přináší chladné počasí především dopravní komplikace. Například na londýnském letišti Heathrow muselo být včera zrušeno několik desítek letů. Zástupci letiště ale doufali, že se situace vrací do normálu. Na některých místech v Itálii klesly teploty na nejnižší úroveň za celé roky, poptávka po plynu naopak dosáhla historického maxima. Dodávky suroviny z Ruska byly přitom v pátek a sobotu o třicet procent nižší. Včera se sice zvýšily, ale stále ne na plnou míru. Navíc panují obavy z dalšího vývoje. „Očekáváme další studenou vlnu z Ruska a nevíme, jak se Gazprom zachová ve čtvrtek a v pátek,“ citovala média šéfa koncernu Eni Paola Scaroniho.

Stávka aerolinek – komplikace navíc

Ve Francii začala čtyřdenní stávka zaměstnanců leteckých společností. Podle pařížských letišť to však cestující příliš nepocítí. Dopravci totiž sto letů zrušili nebo přeložili v předstihu, takže se cestující mohli připravit. Zaměstnanci stávkují proti návrhu zákona, který zpřísňuje podmínky stávek v letectví. Francouzská správa letišť ADP uvedla, že podle prvních poznatků není účast na protestní akci tak velká, jak se očekávalo.