Italové vyšetřují převody peněz syna tureckého prezidenta

turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: ctk/AP

Italské justiční orgány začaly vyšetřovat případ syna tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v souvislosti s převody velkých sum peněz z Turecka. Případem se podle agentury AFP zabývá soud v Boloni na základě stížnosti podané tureckým podnikatelem a členem turecké opozice Muratem Hakanem Uzanem.

Uzan tvrdí, že Bilal Erdogan uprchl do Itálie s velkým finančním obnosem a s početnou ozbrojenou ochrankou. Italský tisk napsal, že původně sice byli strážci nuceni italské území opustit, ale vrátili se s diplomatickými pasy.

Bilal do Boloně dorazil loni a je jedním z podezřelých v korupčním skandálu z roku 2013. Odešel po červnových volbách, v nichž do té doby vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) sice zvítězila, ale nezískala nadpoloviční většinu. Nepodařilo se jí tehdy najít partnery do vlády a Erdogan, který stranu zakládal, na listopad vyhlásil nové volby. V nich AKP získala absolutní většinu parlamentních křesel.

V letech 2013-2014, kdy byl Erdogan premiérem, vládu zasáhl rozsáhlý korupční skandál. Vláda obvinění označila za vykonstruovaná, mezi obviněnými byli blízcí Erdoganovi spolupracovníci a také syn Bilal. Všechna vyšetřování, která byla v kauze vedena, už byla v Turecku uzavřena. Bilal Erdogan ke své přítomnosti v Itálii sdělil, že je tam kvůli dokončení doktorských studií. To, že je na útěku, popírá.

Miroslav Zámečník: Bilal Erdogan, loďky a ruský hněv