Italská levice se přela o prezidenta

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: ctk

Italští politici, kterým se ještě nepodařilo sestavit vládu, se pustili do dalšího svízelného úkolu. Musí zvolit nástupce prezidenta Giorgia Napolitana, jemuž skončí v polovině května mandát. Favorit klání, bývalý šéf Senátu Franco Marini, neprošel v prvním kole volby kvůli rozkolu v řadách levice. Další hlasování se mělo uskutečnit po uzávěrce vydání. Předpokládalo se ale, že pokud se vůbec podaří Mariniho protlačit, stane se to nejdříve dnes.

Volby nové hlavy státu se účastní zákonodárci a zástupci regionů. Mariniho prosazuje lídr Demokratické strany (PD) a nepřesvědčivý vítěz nedávných parlamentních voleb Pier Luigi Bersani, který se na jeho nominaci dohodl s pravicí Silvia Berlusconiho. Tím proti sobě ale ještě více poštval část své domovské partaje v čele s Matteem Renzim.

„Zvolení Franka Mariniho by pro tuto zem bylo medvědí službou,“ nechal se slyšet ambiciózní starosta Florencie, volající po mladé krvi v italské politice. Osmdesátiletého bývalého odboráře označil za kandidáta z minulého století, který nemá ani charizma, ani mezinárodní věhlas.

Bersaniho kůň tak v prvním kole zdaleka neměl potřebných 672 hlasů z 1007. Také ve druhé a třetí volbě je nutné získat alespoň dvě třetiny hlasů. Ve čtvrtém kole však už stačí prostá většina, čehož by měl Marini teoreticky i přes současné třenice dosáhnout. Někteří komentátoři však podotýkají, že jeho šance mohou naopak s časem a vzrůstajícím chaosem klesat.

„PD je v troskách, už dál neexistuje,“ komentoval situaci Renato Brunetta z Berlusconiho Lidu svobody. Rozkol v levici může těšit i Pětihvězdičkové hnutí populisty Beppeho Grilla. Jeho kandidát Stefano Rodota dosáhl v prvním kole téměř poloviny Mariniho zisku. V urně se objevilo také velké množství prázdných a neplatných lístků. Od nového prezidenta se přitom očekává zásadní přínos k řešení současného politického klinče, kdy Bersani nechce jít do koalice s Berlusconim a Grillo odmítá veškerá partnerství.

Soud počká na konec volby

Italský nejvyšší soud vyhověl právníkům expremiéra Silvia Berlusconiho a kvůli volbě nové hlavy státu odložil rozhodnutí o žádosti, aby se dva jeho procesy přesunuly pryč z Milána. Mediální magnát tvrdí, že stávající soudní dvůr je proti němu zaujatý, a chce, aby se stání konala v nedalekém městě Brescia. Jeden z případů se týká nařčení ze sexu s nezletilou a druhý údajných daňových podvodů. Berlusconimu, jemuž od voleb roste podpora, se vede i v protahovaní procesů. Tato taktika se mu v minulosti osvědčila už několikrát.

David Klimeš: Zapomeňte na Kypr. Zachraňte Itálii!

PROFIL: Pier Luigi Bersani - příliš čestný na volební výhru