Italská Liga musí státu vrátit 50 milionů eur. Zabývejte se skutečnými problémy, vzkázal Salvini

Předseda Ligy Severu Matteo Salvini

Předseda Ligy Severu Matteo Salvini Zdroj: Reuters

Italská vládní strana, protiimigrační Liga musí státu vrátit 49 milionů eur (1,28 miliardy korun), které v letech 2008 až 2010 zpronevěřili zakladatel strany a její pokladník. Dokud tak neučiní, úřady by měly straně obstavit veškeré finance, rozhodl v úterý italský nejvyššího odvolací soud. Informoval o tom deník La Repubblica.

Janovský soud loni v červenci odsoudil zakladatele někdejší separatistické Ligy severu, nynější protiimigrační Ligy, Umberta Bossiho ke dvěma a půl letům vězení za zpronevěru více než 56 milionů eur (přibližně 1,46 miliard korun). Odsouzen byl i stranický pokladník Francesco Belsito. Oba obžalovaní podle soudu v letech 2008 a 2010 falšovali dokumenty potřebné k získání státních náhrad za volební výdaje. Peníze pak použili k osobnímu prospěchu.

Janovský soud loni na žádost prokurátorů straně zmrazil pět bankovních účtů a zablokoval Lize přístup k 1,5 milionu eur (39 milionů korun). "Těch 50 milionů už nemáme, (deník La) Repubblica je hledá ve Švýcarsku, v Lucembursku (...). Zabývejte se skutečnými problémy a neztrácejte čas," řekl nynější šéf Ligy a ministr vnitra Matteo Salvini minulý týden v rozhlase. "Ty peníze už nemáme, byly utraceny za posledních deset let," dodal.

Liga severu, dříve marginální strana, původně usilovala o odtržení Padánie, tedy oblasti v povodí řeky Pádu na severu Itálie, od zbytku Itálie. Salvini, který vedení převzal na konci roku 2013, vypustil z názvu slovo "sever" a volební úspěch založil na vyhrocené protiimigrační rétorice. V březnových volbách odevzdalo krajně pravicové Lize hlas 17 procent voličů. Podle nejnovějšího průzkumu z minulého týdne by nyní Ligu volilo přes 29 procent voličů.