Izrael zahájil pozemní operaci na území Gazy

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: reuters

Izraelská armáda zahájila pozemní operaci v Pásmu Gazy namířenou proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamas. Reaguje tak na rozkaz, který dostala od premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Mošeho Jaalona, uvedla izraelská média. Pozemní operace následuje po deseti dnech útoků Hamasu na Izrael ze země, ze vzduchu i z moře. Mluvčí Hamasu následně uvedl, že Izrael za pozemní operaci draze zaplatí.

Židovský stát hrozil pozemní ofenzivou již dříve, v posledních dnech se ale objevilo i několik iniciativ směřujících k uzavření příměří s hnutím Hamas. Palestinci ale na žádný klid zbraní nepřistoupili.

„Jednotky izraelské armády právě zahájily pozemní operaci v Pásmu Gazy. Nová fáze operace Protective Edge (Ochranné ostří) začala,“ uvedla večer izraelská armáda ve svém prohlášení na komunitní síti Twitter.

Nová fáze operace podle armády začala po desetidenních útocích Hamasu a po opakovaných odmítnutích nabídek na zmírnění napětí. Cílem operace jsou tunely Hamasu, „které umožňují teroristům dostat se do Izraele a provádět útoky“, dodal armádní mluvčí.

Obyvatelé Gazy, které citovala agentura Reuters, hovořili o silné dělostřelbě i ostřelování z moře u hranice s Pásmem Gazy. Přítomní novináři na sociálních sítích uvedli, že dostali od Izraele instrukce, aby se co nejrychleji evakuovali z pobřežních oblastí.

Pozemní operace v Pásmu Gazy je „nebezpečná a okupanti za ni draze zaplatí. Hamas je připraven,“ reagoval mluvčí radikálního palestinského hnutí Fauzí Barhúm. Další mluvčí Samí abú Zuhrí varoval izraelského premiéra „před děsivými následky tohoto pošetilého činu“.

Izraelská armáda tvrdí, že operace v Gaze budou omezené. „Zaútočíme na určitá místa,“ uvedl armádní mluvčí. Dodal, že útoky se soustředí na sever, jih a východ Pásma Gazy. „Chceme co nejrychleji zajistit pro občany Izraele bezpečí a stabilitu,“ dodal.

Armáda dnes kvůli pozemní operaci požádala vládu o povolání dalších 18 tisíc rezervistů, což kabinet premiéra Netanjahua obratem schválil. Izrael doposud mobilizoval podle listu The Jerusalem Post 56 tisíc záložníků.

Ještě ráno se objevily v médiích informace o možném uzavření příměří, které mělo začít platit v pátek ráno. Izraelci ale následně tyto informace vyvrátili, Palestinci je oficiálně nekomentovali.

Návrat do Gazy po pěti letech

Jde o první velkou izraelskou pozemní operaci v Pásmu Gazy za posledních pět let, uvedla agentura AP. Na rozkaz čekaly u hranic s Pásmem v posledních dnech tisíce izraelských vojáků. Kdy akce skončí, nebylo stanoveno, uvedl armádní mluvčí Peter Lerner.

Generální tajemník OSN v reakci na pozemní operaci opět vyzval Izrael, aby zabránil civilním obětem v palestinských řadách. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, který se v pátek v Káhiře chce sejít s prezidentem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem a americkým šéfem diplomacie Johnem Kerrym, vyzval Izrael k maximální zdrženlivosti.

Izraelci od 8. července, kdy operace Protective Edge začala, zasáhli více než 2000 cílů v Pásmu Gazy. Hamas mezitím vypálil na území židovského státu téměř 1500 raket. Na palestinské straně zemřelo přes 240 lidí, na izraelské jeden člověk.