Jachta Azzam je největší na světě. Velikostí i luxusem překoná loď Romana Abramoviče

Jachta Azzan je dlouhá jako dvě fotbalová hřiště

Jachta Azzan je dlouhá jako dvě fotbalová hřiště Zdroj: superyachttimes.com

Před nedávnem opustila brémské doky a rázem odsunula jachtu miliardáře Romana Abramoviče na druhé místo. Jmenuje se Azzam a jde o největší a nejluxusnější jachtu na světě.

Po celé tři roky, kdy superjachtu dlouhou jako dvě fotbalová hřiště vyráběli, bylo všechno drženo v tajnosti. Stejně tak utajené je i jméno majitele. Jak ale zmiňuje CNN, luxusní jachta by k novému majiteli putovat někam do Perského zálivu.

Výroba za 600 dolarů, provoz za 60 milionů

Jen výroba lodi vyšla na 605 milionů dolarů. Podle publicisty G. Bruce Knechta by měly roční náklady na provoz stát přibližně 10 procent z celkové ceny. Udržet Azzam na vodě by mělo stát podle odhadů 60 milionů dolarů každý rok.

Největší jachta světaNejvětší jachta světa

Interiér neznámý

V současné době je velmi málo známé, jak vypadá loď uvnitř. Podle mluvčího loděnic Lürssen je vnitřek jachty je ve výstavbě. Natáčení však beztak nebude povoleno. Podle odhadů by měl interiér předčit bohatství Abramovičovy jachty, která je vybavena dvěma heliporty, dvěma bazény, kinem, diskotékou a miniponorkou, která se může potápět až 45 metrů pod hladinu. Podle oficiálních zpráv bude mít Azzam sofistikovaný a luxusní vnitřek, který technologicky odpovídá 21. století.

Další obdivuhodnou vlastností je také rychlost. S nejvyšší rychlostí 30 uzlů (zhruba 56 kilometrů v hodině) se bezpečně zařadí mezi nejrychlejší jachty na světě.