Jako cigarety. Marihuanu v Coloradu koupíte už i v automatech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Stát na severu USA opět zaujal. Po legalizaci marihuany pro osobní potřebu a marihuanových prodejen nyní Colorado zprovoznilo i veřejné automaty na konopí. Město tak chce tak ještě víc zvýšit prodej a usnadnit přístup zákazníkům.

Automaty vyrábí společnost American Green. Po tom, co o víkendu otestovala první kus, chystá se zavést další automaty do lékárny Herbal Elements. Ta se na prodej konopných produktů specializuje.

„Velmi se těšíme na zavedení nových prodejných přístrojů. Prodej to hodně usnadní,“ cituje portál Time.com zaměstnance Herbal Elements Grega Honana.

Podobné automaty již fungují v státě California. Na rozdíl od těch ze severu jsou však umístněny za prodejními přihrádkami. V Coloradu budou automaty přímo v prodejně a lidé tak nebudou muset čekat na nákup konopí ve frontách.

A jak se ohlídá plnoletost zákazníků? Výrobce automatů American Green investoval do speciální technologie, která bude zákazníky kontrolovat pomocí biometrických údajů. Po přiložení dokladu automat sám porovná údaje na něm s tváří kupujícího. Držitelům povolení pro nákup léčebné marihuany automat konopný balíček vydá již po přiložení řidičáku.

Colorado povolilo volný prodej i pro „rekreační“ konzumaci začátkem roku. Pro prodej marihuany platí spotřební daň 15 procent, speciální daň z obratu ve výši deset procent a 2,9procentní daň z tržeb.

Když se podíváme jen na leden, přineslo to americkému státu dvoumilionový zisk. Po přičtení zisku z prodeje zdravotnické marihuany, si celkově Colorado přilepšilo o 3,5 milionu dolarů.

Marihuana se prodává volně osobám starším 21 let a v maximální hmotnosti jedné unce (28,3 gramy). Prodejními místy jsou speciální „kavárny“. Ceny za unci se různí. V závislosti na kvalitě nebo regionu, kde se konopí prodává, se ceny pohybují od 50 do 400 dolarů za unci.