Janukovyč chce kvůli volbám ustoupit ve sporu o ruský plyn

Vladimir Putin a Viktor Janukovyč

Vladimir Putin a Viktor Janukovyč Zdroj: profimedia.cz

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč po setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem dnes naznačil, že možná zmírní svůj postoj vůči Rusku ohledně cen plynu. Janukovyč se tak snaží získat v nadcházejících parlamentních volbách podporu rusky mluvících Ukrajinců, tvrdí Reuters.

Téma dodávek plynu z Ruska „nebude z našich vztahů nikdy vyloučeno a vždy bude citlivé“, prohlásil Janukovič. „Rádi bychom ale změnili naši pozici ve vztazích s Ruskem.“

Ukrajina, která je velmi závislá na ruském plynu a přes kterou jde 70 procent ruského plynu pro EU, léta za podpory zemí EU usiluje o snížení cen plynu. Rusko několikrát do Kyjeva vzkázalo, že je ochotno snížit cenu s podmínkou, že Kyjev umožní ruskému kapitálu vstup do ukrajinského plynovodního systému.

Na Ukrajině probíhá kampaň před volbami, které se uskuteční 28. října. Budou první velkou zkouškou od zvolení prezidenta Janukovyče v roce 2010. Tehdy mu do funkce svými hlasy pomohli právě rusky mluvící Ukrajinci.

Hlasování budou pozorně sledovat západní země, jejichž vztahy s ukrajinským režimem jsou napjaté kvůli trestnímu stíhání expremiérky a šéfky opozice .

Bývalá vůdkyně opozice si odpykává sedmiletý trest za zneužití pravomoci při podpisu údajně nevýhodné smlouvy o nákupu plynu s Ruskem. Evropská unie a Spojené státy považují její stíhání za politicky motivované a žádají její osvobození.