Janukovyč je asi v Rusku, Kyjev na něj vydal mezinárodní zatykač

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč (archivní foto)

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč (archivní foto) Zdroj: CTK/AP

Ukrajina vydala mezinárodní zatykač na svrženého prezidenta Viktora Janukovyče, který je na útěku. Podle agentury Reuters to dnes oznámil nový generální prokurátor Oleh Machnyckyj. Ruská agentura RBK s odvoláním na nejmenované zdroje uvedla, že Janukovyč je už v Rusku.

Nové ukrajinské vedení sdělilo, že Janukovyč je stíhán za „masové vraždy“ v souvislosti se střelbou do účastníků protivládních protestů. Při násilnostech, které demonstrace kolem náměstí Nezávislosti v centru Kyjeva provázely, přišlo minulý týden o život přes osmdesát lidí.

Možná uprchl do Moskvy

Janukovyče sesadil ukrajinský parlament v sobotu. Poté se proruský exprezident o víkendu pokusil ze země uprchnout, ale nepodařilo se mu to. Od té doby místo jeho pobytu není známo.

Podle zástupce generálního prokurátora Mykoly Golomši je stále v zemi. „Máme k dispozici informace, podle nichž je Janukovyč stále na Ukrajině,“ uvedl podle agentury AFP na tiskové konferenci. Podle agentury Interfax-Ukrajina ale vyjádření Golomši nevyznělo tak jednoznačně.

O něco později ruská agentura RBK přinesla zprávu, že svržená hlava ukrajinského státu je už v Rusku. Odvolala se přitom na informaci nejmenovaného významného ruského podnikatele, potvrzenou jistým vysokým ruským činitelem. Údajně „byl nalezen“ v sanatoriu správy úřadu ruského prezidenta Vladimira Putina poblíž Moskvy.

Ukrajinská policie vydala na Janukovyče "domácí" zatykač už v pondělí. Místo jeho pobytu není známo, podle některých zdrojů by se mohl ukrývat na Krymu, kde je silná ruská menšina. Ve správním středisku tamní autonomní republiky má základnu ruské válečné námořnictvo.