Janukovyč: Jsem jediný legitimní prezident a chci se vrátit na Ukrajinu

Viktor Janukovyč během tiskové konference v Rostově na Donu

Viktor Janukovyč během tiskové konference v Rostově na Donu Zdroj: ctk/ap

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes v ruském exilu předstoupil před novináře, aby osobně ukázal, že navzdory fámám žije. Uvedl, že je stále legitimním prezidentem a nejvyšším vojenským velitelem ozbrojených sil země, a že má v plánu vrátit se zpět na Ukrajinu.

„Jsem naživu. Nemohu tvrdit, že se cítím dobře, protože nemohu bez nejhlubších obav sledovat to, co se děje na Ukrajině,“ řekl. Vlády nad Ukrajinou se podle něj zmocnili „bandité a neofašisté“ a ultranacionalisté se pokoušejí „rozpoutat občanskou válku“.

Tvrdil také, že předčasné prezidentské volby, vyhlášené novým režimem na 25. května, budou „naprosto nezákonné a nelegitimní“, a stejně tak i představitelé a úřady vzešlé z těchto voleb.

Janukovyč zároveň uvedl, že ze země neutekl. „Ve chvílích, kdy se děl převrat, jsem území Ukrajiny neopustil,“ konstatoval a dodal, že se zanedlouho vrátí. Apeloval na Západ, že by neměl „nadržovat protiústavním převratům“. Janukovyč vyčetl USA, že nemají žádné právo udělovat finanční pomoc „banditskému režimu“ v Kyjevu. Hodlá se také obrátit na Kongres a nejvyšší soud USA, aby posoudily, nakolik vláda Baracka Obamy postupuje vůči Ukrajině v souladu s americkými zákony.

Varoval před poklesem ekonomické a sociální situace v zemi. „Usurpátoři se budou tvářit, že za to mohu já a Rusko, ale já nic neplánoval omezovat, vláda měla jasný plán na zvýšení úrovně ukrajinského lidu,“ poznamenal Janukovyč. Nezákonná moc bude podle něj povolána k soudu, a to „spíše dříve než později“. „Jsme silná země, která se obrodí a sjednotí,“ uzavřel proslov Janukovyč.

Miroslav Zámečník: Ukrajina funguje jako potrubní pošta. Jak jí pomoci?