Janukovyč: Nebýt státního převratu, Krym by nadále patřil Ukrajině

Viktor Janukovyč

Viktor Janukovyč Zdroj: ctk/ap

Ruská anexe ukrajinského Krymu je tragédií, k níž by nedošlo, nebýt loňského únorového převratu na Ukrajině. Prohlásil to svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Donbas, kde po změně vlády propuklo proruské povstání, musí zůstat součástí Ukrajiny, řekl exprezident.

Janukovyč odmítl odpovědnost za stovku mrtvých Ukrajinců, kteří přišli o život během loňských nepokojů v centru Kyjeva, jež vedly k jeho svržení. „Jsem proti jakémukoli použití síly, nemluvě o střelbě. Byl jsem proti krveprolití,“ řekl exprezident, který po útěku z Ukrajiny žije v Rusku. Dodal nicméně, že ukrajinské pořádkové síly měly právo použít proti demonstrantům zbraně.

Příkaz ke střelbě prý ale Janukovyč nevydal. Připustil ovšem, že nepodnikl dostatek kroků potřebných k tomu, aby krveprolití zabránil. „Nezříkám se odpovědnosti,“ řekl pro BBC politik, který se stále označuje za legitimního ukrajinského prezidenta.

Válka v Donbasu je pro Janukovyče noční můrou. „To, co se tam stalo, je velmi špatné. Z této situace je třeba najít cestu ven,“ prohlásil exprezident a vyzval Spojené státy, aby přinutily Kyjev k přímému jednání s povstalci. Nové ukrajinské vedení podle Janukovyče zničilo Ukrajinu a zatáhlo do válečného konfliktu celý svět.

Janukovyč loni v únoru uprchl z Ukrajiny za pomoci agentů ruské vojenské rozvědky, jak nedávno prozradil ruský prezident Vladimir Putin. Přestože politik, označovaný za proruského, se po útěku z Ukrajiny za svou vstřícnost vůči Moskvě přílišného vděku nedočkal, ruské úřady jeho přebývání v ruském Rostově na Donu tolerují.

Zda Janukovyč požádal v Rusku o azyl, odmítá Moskva prozradit. Na Ukrajině je stíhán za zneužití moci a nezákonné obohacování, v lednu byl zařazen na seznam hledaných osob Interpolu.

Tři sta miliard pro Kyjev. Zajistí si oligarcha díky investicím svobodu?