Janukovyč přišel o zásadní pravomoci. Parlamentem prošla i amnestie

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč Zdroj: CTK/AP

Ukrajinský parlament schválil zvláštní zákon, který znamená návrat k ústavě z roku 2004 a který odebírá hlavě státu řadu pravomocí. Pro tento krok, který má přispět k ukončení politické krize a krveprolévání, hlasovalo podle agentury Interfax 386 z celkem 450 poslanců.

Ve vzjednodušené proceduře, tedy bez debaty a bez projednávání návrhu ve výborech, odhlasoval ukrajinský parlament omezení pravomocí prezidenta Janukovyče. Rozhodnutí znamená návrat k prezidentsko-parlamentní formě vládnutí, protože podle ústavy z roku 2004 poslanci získávají právo vytvářet vládu.

Premiéra poslanci volí z kandidátů navržených prezidentem a parlament také na prezidentův návrh jmenuje ministry obrany a zahraničí, jakož i šéfa tajné služby. Kandidáty na ostatní ministerská křesla navrhuje premiér. Prodlužuje se také funkční období parlamentu ze čtyř na pět let.

Amnestie pro stíhané demonstranty

Sněmovna také 372 hlasy schválila bezpodmínečnou amnestii pro všechny zatčené, respektive zakázala trestní stíhání účastníků pokojných protestních akcí.

Kroky zákonodárců odpovídají dohodě mezi prezidentem Viktorem Janukovyčem a opozičními předáky. Ta počítá i s uspořádáním předčasných prezidentských voleb do konce letošního roku.