Janukovyč prý umlčuje média

ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

ukrajinský prezident Viktor Janukovyč Zdroj: profimedia

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč čelí dalšímu obvinění, že se pokouší ovlivnit říjnové parlamentní volby. Tentokrát se prý snaží umlčet novináře. Problémy se státními úřady mají hlavně uznávaný web Levý břeh (Lb. ua) a jediný nezávislý televizní kanál TVi. Obě média jsou v současnosti terčem vyšetřování. Brusel uvedl, že kauzy pozorně sleduje.

Vedení televizního kanálu je obviněno z daňových úniků, ve druhém případě se má jednat o narušování soukromí. Šéf televize Mykola Kňažyckyj nařčení popírá. Jeho zastánci tvrdí, že stanice se několik měsíců potýkala se šikanováním od daňových úřadů.

Naposledy do jejích kanceláří vpadli daňoví kontroloři v polovině tohoto měsíce. Televize tehdy přerušila program a vysílala živě jejich postup. „Poslední obtěžování nezávislé televizní stanice TVi je absolutně nepřijatelné. Přestože chápeme důležitost daňových kontrol, odsuzujeme způsob, jakým daňová policie vtrhla do TVi,“ uvedli v prohlášení Reportéři bez hranic.

Lb.ua prý narušilo soukromí poslance vládní Strany regionů Volodymyra Landyka, když zveřejnila jeho soukromou korespondenci. Politika zachytil fotograf během zasedání parlamentu. V ten okamžik posílal zprávu svému synovi.

Vyplývá z ní, že se snažil využít svého vlivu, aby vylepšil obraz potomka, jenž krátce předtím napadl mladou ženu. „Zveřejněná zpráva podkopává mou věrohodnost a obchodní reputaci jakožto státního činitele,“ prohlásil k případu Landyk.

Stránky Levého břehu přerušily provoz. Server EurActiv včera přinesl informaci, podle níž jsou jeho novináři v současnosti v zahraničí a mají strach vrátit se domů. Hledají prý ale způsob, jak by mohli web provozovat zvenku. Proti postupu vůči médiím minulý týden protestovali kolegové stíhaných novinářů.