Janukovyč souhlasí s volbami a ústavou, sestaví novou vládu

Viktor Janukovyč, ukrajinský prezident

Viktor Janukovyč, ukrajinský prezident

Ukrajinský prezident přistoupil na dohodu s opozicí. Vyjímečný stav na Ukrajině je tak zažehnán. Policie a armáda nesmějí používat střelné zbraně. Opozice dál vyžaduje prezidentovu demisi. Na to však Janukovyč nepřisoupil.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč potvrdil dohodu s opozicí s tím, že vypíše předčasné prezidentské volby a bude souhlasit s návratem ke znění ústavy z roku 2004, tedy s omezením prezidentských pravomocí. Oznámil rovněž, že hodlá vytvořit koaliční vládu národního porozumění.

„Prohlašuji, že uspořádám mimořádné prezidentské volby a zasadím se o návrat k ústavě z roku 2004 s přerozdělením pravomocí směrem k parlamentní republice,“ uvedl prezident v prohlášení. „Zahájím rovněž proceduru formování vlády národního porozumění,“ uvedl.

Janukovyč tak vyšel vstříc základním požadavkům opozice, i když podle prvních informací časový harmonogram jednotlivých kroků jeho prohlášení neobsahuje. Podle dřívějších informací by proces ústavní reformy měl skončit v září a prezidentské volby by se měly konat v prosinci. Původní termín hlasování o hlavě státu byl březen 2015.