Janukovyč stupňuje tlak na EU, odmítá podepsat asociační dohodu

Prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč

Prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč Zdroj: CTK/AP

Napínavý souboj o zahraniční kurz Ukrajiny zcela ztratil přehlednost. Prezident Viktor Janukovyč nehodlá s Evropskou unií podepsat asociační smlouvu, ať už hlasování o „zákonu Tymošenková“ dopadne jakkoli. Vláda to svém webu zdůvodnila nutností zemi lépe připravit na ekonomické dopady podpisu dohody.

O Jakovičově záměru už dříve informovala Česká televize s odvoláním na eurokomisaře pro rozšíření Štefana Füleho, nyní zprávu potvrdila i oficální místa.

Ukrajina váhá mezi evropským směrem a ruskou nabídkou zapojit se do budování euroasijského svazu. Ještě nedávno se zdálo, že přes lákadla i výhrůžky z Moskvy převládne západní směr a jediným problémem zůstane prosazení zákona, který by umožnil léčení expremiérky Julije Tymošenkové v zahraničí. Změna Janukovyčova postoje může souviset s jeho nedávnou tajemnou návštěvou Moskvy.

Litva, která v současnosti předsedá Evropské unii, dává najevo, že nehodlá v jednání s Kyjevem polevit. „Signály z Kyjeva jsou někdy velmi smíšené. Ale nebudeme cosi hádat, budeme prostě pokračovat v tom, co jsme dělali doteď,“ citovala ukrajinská média šéfa litevské diplomacie Linase Linkevičiuse. Polský ministr zahraničí Radosław Sikorski dává v současnosti podpisu dohody menší než padesátiprocentní šanci.

Kyiv Post každopádně podotýká, že na celou záležitost je třeba dívat se střízlivě. „Rozhodnutí upustit od podpisu, pokud bylo skutečně přijato, nemusí být konečné. Jsou na Ukrajině vůbec nějaká taková?“ táže se.

Někteří komentátoři považují Janukovyčův výrok za blafování ve snaze získat od EU co nejvíc. Jasno tak patrně bude až 28. listopadu, kdy ve Vilniusu startuje summit Východního partnerství.

Pavla Palaščáková: Zákon pro Tymošenkovou