Japonsko je venku z recese. Čelí ale dalším rizikům

Japonsko

Japonsko

Japonská ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla o 1,5 procenta. Podařilo se jí tak vymanit z recese, do které se dostala po jarním zemětřesení. Třetí největší ekonomika světa ale nemá vyhráno a na obzoru už čekají nové nástrahy. Posilující jen, záplavy v Thajsku a hlavně zpomalující globální ekonomika mohou slibný růst zase rychle zastavit.

Japonsko se vrátilo k růstu po čtyřech čtvrtletích a tamní ekonomika je zpátky na výkonu před březnovým zemětřesením. Podařilo se obnovit ochromený dodavatelský řetězec a velké firmy opět jedou na plný plyn. Takzvaný anualizovaný růst, tedy v přepočtu na celý rok, se dostal na rovných šest procent.

Jenže solidní výsledky za uplynulé čtvrtletí nemusí vydržet dlouho, upozorňují ekonomové. Nástrah je celá řada. „Situace Japonska se začíná znovu komplikovat kvůli zeslabující globální ekonomice, dopadům záplav v Thajsku a rychlého posilování jenu,“ uvedl pro Reuters japonský ministr hospodářství Motohisa Furukawa.

Jen se drží vysoko, i když proti němu japonské úřady zasáhly masivní intervencí. Thajské záplavy pak pro firmy v regionu opět znamenají komplikace dodávek různých komponentů.

Japonskou ekonomiku zatím stále táhne hlavně export, ekonomové ale upozorňují, že k udržení růstu budou muset do budoucna silněji přispět veřejné zakázky. „Kvůli evropským problémům není pravděpodobné, že bude zahraniční poptávka příliš přispívat k růstu. Větší váhu na vývoj HDP postupně začínají mít veřejné výdaje na rekonstrukční práce po zemětřesení,“ cituje Reuters Yasua Yamamota z tokijského Mizuho Research Institute.

Japonský parlament má na konci měsíce schvalovat zvýšení rozpočtu o 12,1 bilionu jenů (asi 2,8 bilionu korun). Tokio se tak chystá na největší investice do obnovy země od druhé světové války.