Japonsko se ohradilo proti Trumpovi. Platíme USA za svou ochranu dost, tvrdí

Japonsko

Japonsko Zdroj: profimedia.cz

Císař Akihito s chotí.
Císař Akihito s chotí.
Císař Akihito s chotí.
Japonsko, jen
5
Fotogalerie

Japonsko nesouhlasí s tvrzením budoucího prezidenta USA Donalda Trumpa, že málo platí za jejich vojenskou ochranu. Podle japonské ministryně obrany Tomomi Inadaové hradí Tokio 70 procent nákladů za provoz amerických základen v zemi, v nichž je 50 tisíc vojáků. 

Trumpovy výroky v průběhu předvolební kampaně vyvolaly podle agentury AP nervozitu v Tokiu, zda nový prezident nebude chtít z japonské strany ještě více peněz.

Podle Inadaové Japonsko za Američany, kteří slouží v asijsko-tichomořském regionu jako účinný prostředek odstrašení, ročně platí kolem 200 miliard jenů (46,7 miliardy Kč). "Myslím si, že to je dost. Platíme to, co se očekává, že pokryjeme," sdělila Inadaová.

Krátce po úterních volbách a oznámení Trumpova vítězství, komunikoval s budoucím prezidentem japonský premiér Šinzó Abe, který si vyžádal co nejrychleji osobní schůzku. Jednat by spolu měli 17. listopadu v New Yorku.

Podle nejmenovaného Trumpova poradce chce Trump, aby Japonsko bylo vojensky aktivnější v zajišťování bezpečnosti v regionu, uvedla agentura Reuters.

Trump během předvolební kampaně hovořil nejen o Japonsku, že by mělo za vojenskou ochranu ze strany USA platit více než doposud.

"Japonsko, Německo, Jižní Korea, Saúdská Arábie jsou bohaté státy. Proč neplatí Spojeným státům za obranu?" zeptal se Trump. Během kampaně opakovaně prohlásil, že ve spojeneckých vztazích musí dojít k rovnováze, neboť není možné, aby USA obranu ostatních platily samy.

Otázka se dotýká i zemí NATO, z nichž drtivá většina zdaleka nepřispívá na svou obranu požadovanými dvěma procenty hrubého domácího produktu. Mezi "černé pasažéry" bývá v tomto ohledu zahrnována i Česká republika.