Toyota představila nového robota, ve vymírajícím Japonsku má probudit mateřské city

Kirobo Mini

Kirobo Mini Zdroj: reuters

Kirobo Mini
Kirobo Mini
Kirobo Mini
Kirobo Mini
Kirobo Mini
11
Fotogalerie

Japonská Toyota dávno nevyrábí jen automobily, platí i za lídra v oboru robotiky. Její nový model s názvem Kirobo Mini nemá za úkol nic menšího, než napodobit a pro mnoho bezdětných Japonců i fakticky nahradit skutečné batole.

Miniaturního robota si budou moci koupit od příštího roku za 39 800 jenů (9 400 korun). Zákazníci k němu získají i speciální „kolébku“, jež zároveň funguje jako miniaturní autosedačka, která se vejde do držáku na pití.

Pro mnoho Japonců, kteří dávají přednost práci před založením rodiny, tak může robůtek Kirobo Mini znamenat alespoň nějakou náhradu mateřských citů. „Schválně se trochu kymácí, aby připomínal sedící batole, jež ještě nedokáže dokonale udržet rovnováhu,“ říká robotův hlavní designér Fuminori Kataoka. „Právě tato určitá zranitelnost má pomoci navázat emoční pouto,“ dodává.

Firma se snaží zareagovat na demografické trendy, kvůli nimž se počet obyvatel Japonska snížil za pět let o milion osob a počet porodů dokonce klesl za padesát let na polovinu. Takový populační propad nemá ve vyspělé zemi, kde nezuří válka ani epidemie smrtelné choroby, podle agentury Reuters obdoby.

Toyota však není jedinou japonskou firmou, jež by chtěla prorazit s roboty, kteří mají za cíl navázat s lidským protějškem citový vztah. Společnost Intelligent System například nabízí robotické lachtaní mládě Paro, jež má sloužit jako terapeutický prostředek pro starší osoby trpící demencí.