Japonsko se připojí k tažení proti Huawei a ZTE

Huawei

Huawei Zdroj: profimedia.cz

Japonsko se chystá vyloučit z vládních nákupů příslušenství dodávané čínskými telekomunikačními firmami Huawei a ZTE. Podle zdrojů agentury Reuters a japonského deníku Jomiuri tokijská vláda plánuje upravit odpovídajícím způsobem podmínky výběrových řízení. Následuje tak rozhodnutí Washingtonu. Čínské společnosti jsou v podezření z úzkého napojení na Peking, který by je mohl zneužívat ke kybernetickým útokům a špionáži.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí vyjádřil ze zprávy obavy. Mluvčí japonského kabinetu ji odmítl komentovat, dodal ale, že jeho země úzce komunikuje se Spojenými státy v celé řadě témat, včetně kybernetické bezpečnosti. Podle zdrojů Reuters vláda nehodlá jména obou firem přímo zmínit, se změnou pravidel ale má přijít už v pondělí.

Společnost Huawei, která je po jihokorejském Samsungu druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě, již ztratila přístup na americký trh. Austrálie a Nový Zéland jí neumožnily podílet se na výstavbě bezdrátové sítě 5G. Huawei opakovaně zdůrazňuje, že Peking na ni nemá žádný vliv.

Washington nyní žádá vydání finanční ředitelky Huawei Meng Wan-čou, která byla v sobotu zatčena v Kanadě. Čínská média viní USA, že se snaží globální expanzi Huawei potlačit.

ZTE čelila v minulosti sankcím USA, když jim americké společnosti nesměly dodávat součástky a software. Druhý největší výrobce telekomunikačních zařízení v Číně totiž údajně porušoval americké sankce a dodával technologie do Íránu a KLDR. Nařízení sice bylo v červenci zrušeno, ale američtí senátoři po přísnější kontrole ZTE opět volají.