Japonsku můžeme zhoršit rating, varovala S&P

Japonsko

Japonsko Zdroj: profimedia.cz

Ratingová agentura Standard & Poor's dnes varovala, že by mohla zhoršit úvěrové hodnocení Japonska, pokud jeho ekonomika neporoste dost rychle nebo pokud se bude jeho veřejný dluh nadále zvyšovat. S&P nyní hodnotí Japonsko ratingem AA- s negativním výhledem.

Dluhové břemeno Japonska je nejvyšší mezi vyspělými ekonomikami. Podle agentury Reuters je možné, že Japonsko již nebude příliš dlouho schopno odkládat drastické snižování výdajů a zvyšování daní. S&P nicméně upozornila, že samotné vyšší daně nevyřeší strukturální problémy, které zvyšují sociální výdaje a vytvářejí čím dál větší tlak na státní pokladnu.

O vývoji japonské ekonomiky čtěte zde:

Rating Japonska by podle S&P mohl klesnout, pokud by růst reálného hrubého domácího produktu na obyvatele nedosáhl předpokládaných 1,2 procenta. S&P rovněž vyjádřila obavy, že japonská vláda se dostatečně nesnaží o rychlé snížení dluhu.

Vláda nyní usiluje o získání politické podpory pro zvýšení daní. To by podle S&P sice pomohlo omezit výpadky v rozpočtových příjmech, ale nezměnilo by nic na skutečnosti, že stárnutí japonské populace nadále zvyšuje sociální výdaje. „Bez široké reformy sociálního systému a vyššího ekonomického růstu nepovede samotné zvýšení daní k trvalému pokroku při zlepšování stavu japonských veřejných financí,“ uvedla S&P.