Je to úleva, zní od sousedů Rakouska k výsledkům voleb

Alexander Van der Bellen

Alexander Van der Bellen Zdroj: ctk

Vítězství Alexandera Van der Bellena v rakouských prezidentských volbách nad populistou Norbertem Hoferem je úlevou pro Itálii i pro Evropu, prohlásil podle tiskové agentury ANSA italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni. O oddechnutí psal na twitteru i francouzský premiér Manuel Valls. Někdejší předseda Evropské komise Romano Prodi prohlásil, že je s konečným výsledkem v Rakousku velmi spokojen.

„Rakousko je bezpochyby jednou ze zemí, se kterou jsme nejvíce spjati,“ řekl Gentiloni s tím, že se nesmí podcenit fakt, že polovina voličů dala hlas kandidátovi populistické pravice Norbertu Hoferovi. Dodal, že výsledek je lekcí tradičním stranám.

„Je to úleva vidět, že Rakušané odmítli populismus a extremismus,“ uvedl Valls. „Každý v Evropě si z toho musí vzít ponaučení,“ dodal s odkazem na úspěch populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

„Samozřejmě je to velice těsné vítězství, možná to tak dopadlo jen díky výměně na postu kancléře,“ řekl v rozhovoru s ANSA Prodi s tím, že je ale celkově velmi spokojen. Podle Prodiho nyní Van der Bellena čeká úkol usmířit obě dvě části rozdělené země. Těsné vítězství Van der Bellena pak považuje za signál, který je stejně nebezpečný, jako by bylo případné Hoferovo vítězství.

Rakouský kardinál Christoph Schönborn, který zastává úřad vídeňského arcibiskupa, stejně jako Prodi vyzval Van der Bellena, aby se nyní věnoval sjednocení země. „Vzhledem k velice těsnému volebnímu výsledku je obzvláště zapotřebí, aby spolkový prezident byl tím, kdo spojuje rozdělené,“ uvedl Schönborn ve své výzvě.

Vítězství nad populismem, hodnotí čeští politici Bellenovu výhru
Jako vítězství nad populismem vidí výhru kandidáta Zelených Alexandera Van der Bellena v rakouských prezidentský volbách čeští politici. Van der Bellen velmi těsně porazil kandidáta Svobodné strany Rakouska Norberta Hofera.

„Gratuluji panu Van der Bellenovi ke zvolení a těším se na dobrou sousedskou spolupráci,“ komentoval výsledek rakouských prezidentských voleb premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Vítězství Van der Bellena považuje za signál otevřenosti a tolerance vyslaný většinou rakouských voličů. „I v nesnadné době, kterou Evropa prochází, je možné uspět, aniž by politik podléhal populismu a nacionalismu,“ dodal premiér.

„Je to dobře nejen pro Rakousko, ale pro celou Evropu,“ uvedl po zasedání vlády ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). „Van der Bellen je dobrá zpráva. Nesmíme ale přehlížet důvody, které vedly polovinu Rakouska k volbě kandidáta krajní pravice,“ napsal na twitteru předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Místopředseda lidovců Marian Jurečka popřál Van der Bellenovi, aby dokázal Rakousko sjednotit.

O jednotící roli nového prezidenta hovořil také šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Přeji mu, aby se mu dařilo v tom, co teď všichni potřebujeme - zasypávat příkopy ve společnosti a nacházet co nás spojuje,“ uvedl ministr. Hrad se k výsledkům voleb vyjádří v úterý, na tiskové konferenci stanovisko prezidenta oznámí jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle předsedy opozičního Úsvitu Miroslava Lidinského prezidentská volba jasně ukázala, že Rakousko začalo hledat svoji novou tvář. „Je to velký den pro všechny Rakušany, kteří se nechtějí stát stádem EU. Sice kandidát Norbert Hofer těsně nezvítězil, ale občané jasně ukázali, že už nechtějí diktát z Bruselu. Nový prezident tak bude tuto silnou vůli muset respektovat,“ sdělil ČTK. Hoferův výsledek je podle něj „obrovským příslibem pro sjednocené strany v Pevnosti Evropa pro další práci i volby v národních státech Evropy“.

Vládní politici drželi palce Van der Bellenovi. „Dobrá zpráva nejen pro Österreich, ale i pro celou Evropu! Rozum a rozvaha zase jednou nakonec zvítězily,“ reagoval na výsledky hlasování ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Gratuluji Alexanderu Van der Bellenovi ke zvolení novým rakouským prezidentem. Je to těsné, ale pro Evropu důležité vítězství,“ přidal se ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Lidovecký ministr zemědělství Jurečka využil těsné vítězství Van der Bellena k tomu, aby povzbudil možné protikandidáty současného českého prezidenta Miloše Zemana. „Věřím tomu, že i v České republice to otevírá možnosti pro všechny, kteří zvažují kandidovat v příští prezidentské volbě, že zdaleka dopředu nemusí být rozhodnuto o jasném vítězi,“ řekl. Zemanovi vyprší mandát na začátku roku 2018, on sám zatím svou kandidaturu pro druhé funkční období nepotvrdil. O možných soupeřích se zatím spíše spekuluje, podle některých hlasů Zeman nemá konkurenci.

Předseda opozičních občanských demokratů Petr Fiala považuje výsledky voleb za signál, že rakouští voliči nejsou spokojeni s politikou tradičních vládních stran.

Díky korespondenčním hlasům Van der Bellen velmi těsně porazil Hofera, který vedl po sečtení hlasů odevzdaných ve volebních místnostech. I když pětačtyřicetiletému odpůrci imigrace Hoferovi úřad prezidenta těsně unikl, patří výsledek kandidáta Svobodných mezi dosud největší úspěchy této pravicově populistické strany.