Jednání o íránském jaderném programu se komplikují

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf Zdroj: ctk

Jednání o konečné dohodě o íránském jaderném programu ve Vídni se prodlužuje do 13. července, uvedla odpoledne agentura Reuters s odvoláním na vysokého představitele Spojených států. Je podle něj třeba dát vyjednávačům více času. Dohoda měla být podle dosavadního harmonogramu hotová nejpozději v pátek.

Rozhovory už trvají dva týdny. Měly původně skončit 30. června, ale pro přetrvávající spory byly tehdy prodlouženy do dneška. Na základě výroků zástupců některých jednajících zemí se další prodloužení dalo očekávat. Britský ministr zahraničí Philip Hammond dnes kolem poledne usoudil, že ministři, aby překonali zbývající překážky, se budou muset ve Vídni setkat ještě nejméně v sobotu.

Írán obviňuje z neúspěchu dosavadního jednání ostatní země. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džafád Zaríf dnes řekl, že vyjednávači ustupují od slibů, jež dali v minulosti, a vznášejí nové požadavky. Zaríf už dopoledne prohlásil, že dnešní termín se zřejmě nepodaří dodržet a že se bude jednat i o víkendu.

S Íránem vyjednávají USA, Británie, Francie, Rusko, Čína a Německo. Od konce června jsou ve Vídni Zaríf se svým americkým protějškem Johnem Kerrym, průběžně se k nim připojují ministři ostatních zemí. Pokud Írán přistoupí na dohodu, která má zpomalit jeho jaderný program, mají být zrušeny sankce proti němu.

Podle diplomatů, kteří jsou jednání přítomni, se tón mezi Zarífem a Kerrym přiostřuje. Kerry dnes večer prohlásil, že několik sporných záležitostí už se podařilo vyřešit, ale že „zbývá dojednat jeden či dva velmi těžké body“. Ty ale neupřesnil. Rozhovory budou podle něj pokračovat přes noc.

Tón se přiostřuje

Podle diplomatů, kteří jsou jednání přítomni, se tón mezi Zarífem a Kerrym přiostřuje. Protože se nepodařilo dodržet termín pro dohodu, pro USA to znamená prodloužení termínu, v němž má Kongres dohodu prověřit. Kongres na to měl mít 30 dní, pokud by jednání skončila do čtvrtečního večera, nyní se tato doba prodlužuje na 60 dní. Kerry už ve čtvrtek dal najevo, že Spojeným státům dochází trpělivost. „Nemůžeme čekat donekonečna. Nebudou-li učiněna těžká rozhodnutí, jsme připraveni s těmi rozhovory skoncovat,“ řekl. Íránská strana to označila za psychologickou válku, kterou vedou USA.

Nyní se jedná o detailní konečné dohodě, jejíž hlavní body byly sjednány v dubnu. Právě tuto předběžnou dohodu podle Íránců nově vznášené požadavky porušují. „Najednou vznášejí všichni své vlastní nové podmínky,“ citovala agentura Reuters člena íránské delegace. Nový problém do jednání vneslo Rusko, když začalo prosazovat, aby součástí dohody bylo aspoň částečné zrušení zbraňového embarga proti Íránu. USA s tím nesouhlasí.

Ruský prezident Vladimir Putin ale dnes připustil, že sankce proti Íránu mohou být zrušeny po uzavření konečné dohody. Zdůraznil přitom, že zrušení sankcí pak musí být „co nejrychlejší“. Zároveň vyjádřil naději, že kompromisu bude dosaženo a že dokumenty se všemi závazky a zárukami budou podepsány.