Jednotné Rusko vybírá kandidáty do voleb

Vladimir Putin, Rusko

Vladimir Putin, Rusko Zdroj: profimedia.cz

Vládnoucí strana Jednotné Rusko otevřela boj o obsazení kandidátek pro prosincové volby do Státní dumy. Primárky potrvají do konce první srpnové dekády. O konečném výběru uchazečů rozhodne zářijový sjezd a vedení strany.

V prosincovém klání straně půjde o znovuzískání ústavní většiny v dolní komoře parlamentu. Aktuální průzkumy naznačují, že by na potřebných 300 mandátů nedosáhla. Vzrůstá naopak podpora komunistů a liberálnědemokratické strany Vladimira Žirinovského. Podle prognózy na základě kombinace sond a názorů odborníků by Jednotnému Rusku dalo v současnosti hlas 58 procent voličů. Komunisté mají až patnáct procent a Žirinovskij téměř deset. Posilování jeho uskupení souvisí s celkovým vzestupem nacionalismu v zemi.

Média upozorňují na to, že před minulými volbami sociologové Jednotnému Rusku také předpovídali nižší zisky, než nakonec mělo. Putin nedávno přišel s nápadem zastavit propad popularity vytvořením lidové fronty, jejímž uchazečům má připadnout čtvrtina míst na kandidátce strany.

„Divokou kartou“ hlasování zcela určitě bude strana Pravá věc, jejímž předsedou byl v červnu zvolen miliardář Michail Prochorov. Slibuje, že jeho partaj se ve Státní dumě stane druhou nejsilnější silou a postupně skoncuje s monopolem Jednotného Ruska. Analytici však jeho šance zpochybňují.
„Většina Rusů zná Prochorova ze skandálu v Courchevel a v souvislosti s návrhem zavést šedesátihodinový pracovní týden,“ řekl Moscow Times politolog Sergej Michejev s narážkou na vyšetřování miliardáře kvůli podezření z kuplířství.

Několik opozičních stran už vyzvalo Rusy, aby volby bojkotovali.

Pro Putina

Šéf největší ruské automobilky Avtovaz by v příštím roce rád viděl návrat premiéra Vladimira Putina na post prezidenta. „Pokud hodnotíte, kdo nám pomohl v těžkých časech, odpověď je jasná – pan Putin,“ řekl Igor Komarov novinářům. Ani Putin, ani současná hlava státu Dmitrij Medveděv ale zatím jasně neuvedli, kdo z nich nakonec půjde do klání, které se zřejmě uskuteční 4. března.