John Boehner odstoupí z čela Sněmovny reprezentantů, chce zmírnit napětí

John Boehner

John Boehner Zdroj: ctk

Předseda americké Sněmovny reprezentantů, přední republikánský politik John Boehner odstoupí k 30. říjnu z funkce a vzdá se i křesla v Kongresu. Chce tak zmírnit napětí uvnitř své stranické většiny ve sněmovně. Pětašedesátiletého Boehnera nahradí v čele sněmovny s největší pravděpodobností padesátiletý republikánský kongresman z Kalifornie Kevin McCarthy

Pětašedesátiletý Boehner napsal, že měl v plánu být ve funkci do konce loňského roku, aby „zajistil kontinuitu“ republikánům a sněmovně. Nicméně má prý názor, že dlouhodobé otřesy kolem jeho setrvávání v čele sněmovny by této instituci způsobily „nenapravitelné škody“.

Podle některých členů opoziční Republikánské strany se tak Boehner rozhodl pod zvyšujícím se tlakem konzervativnějšího křídla své většiny ve sněmovně, které kritizovalo jeho parlamentní strategii. Ta se vyznačovala tím, že ve sporech s demokraty prezidenta Baracka Obamy vedli republikáni vše na ostří nože.

Zablokování státních institucí

V minulosti to vedlo například i k dočasnému zablokování chodu státních institucí kvůli tomu, že Kongres odmítl zvýšit rozpočtové výdaje na mzdy státních zaměstnanců. A k tomu se schylovalo podle všeho i letos.

Vůdkyně klubu demokratů ve sněmovně Nancy Pelosiová označila Boehnerovu rezignaci za „zemětřesení“. Zároveň vyjádřila naději, že jeho odchod umožní dohodu mezi oběma stranami v probíhajícím legislativním procesu. Upozornila, že vyjednávání o rozpočtu musí skončit do 20. listopadu.

Uvnitř republikánské parlamentní skupiny už vyvolala vidina takovýchto bojů kritiku z obav před škodami, které by to mohlo straně způsobit ve volbách v příštím roce. Zatím nejžhavější republikánský uchazeč o oficiální kandidaturu na prezidenta USA Donald Trump označil Boehnerovo rozhodnutí za „dobrou věc“ a doplnil, že již bylo „načase“.

Obama, který nad zprávou netajil překvapení a který měl s Boehnerem řadu sporů, označil Boehnera za „dobrého člověka“ a vlastence.