Juncker: Historie dá Merkelové za pravdu

předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: ctk/AP

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker krátce před důležitým summitem Evropské unie podpořil migrační politiku německé kancléřky Angely Merkelové. Historie jí dá za pravdu, uvedl v rozhovoru poskytnutém německému bulvárnímu deníku Bild. Kancléřku Juncker přirovnal k jednomu z jejích předchůdců, „kancléři-sjednotiteli“ Helmutu Kohlovi. Znovusjednocení Německa bylo podle něj totiž zpočátku rovněž sporné.

Předseda Evropské komise v rozhovoru vyzdvihl první úspěchy evropské migrační politiky. „Díky důležitým rozhodnutím turecké vlády“ se do západní Evropy dostalo mnohem méně běženců, uvedl Juncker. V Řecku se prý navíc daří snímat otisky prstů už 90 procentům žadatelů o azyl, ještě v září to přitom nebylo ani deset procent.

Státnickou roli Merkelové v migrační krizi Juncker přirovnal k úloze Helmuta Kohla během znovusjednocení Německa. Spojení Spolkové republiky a Německé demokratické republiky podle něj také bylo dlouho sporné a nakonec se ukázalo jako správné řešení. „Angela Merkelová v úřadu přečká všechny své současné kritiky,“ řekl Juncker.

Ve čtvrtek v Bruselu začíná důležitý summit, jehož tématem bude kromě požadavků Británie na reformu vztahu s EU hlavně migrace. Zatímco Merkelová sází na prohloubení spolupráce s Tureckem, například země visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) hovoří o takzvaném plánu B, který by spočíval ve vybudování záložních schengenských hranic na jih od Maďarska.

Východoevropský tisk: Merkelová je v izolaci, přesto odmítá přiznat chybu