Juncker: Nizozemské referendum o dohodě s Kyjevem může vyvolat krizi

předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: ctk/AP

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker varoval Holanďany před možnými následky poradního referenda o obchodní dohodě mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Kdyby se Nizozemsko v hlasování vypsaném na 6. dubna vyslovilo proti dohodě, mohlo by to vést ke "kontinentální krizi", řekl Juncker.

Dohodu s Ukrajinou už ratifikovaly všechny země Evropské unie, včetně Nizozemska, a smlouva vstoupila v platnost 1. ledna. V Nizozemsku ale iniciovala referendum o této otázce místní satirická webová stránka GeenStijl, která pro hlasování získala dostatek podpisů. Výsledek hlasování není právně závazný, vláda má však názor občanů „zohlednit“, pokud bude účast nejméně třicetiprocentní.

Ostře protiunijní web GeenStijl dal najevo, že mu nejde ani tak o vztahy EU s Ukrajinou, jako o hlasování proti samotné EU. Pro referendum získal 430 tisíc podpisů a překonal minimální hranici 300 tisíc. Nizozemsko už v roce 2005 jasnou většinou odmítlo návrh tehdy připravované evropské ústavy.

Chci, aby Holanďané pochopili, že význam této otázky přesahuje Nizozemsko

Většina politických stran v zemi je prounijní, v průzkumech mínění ale nyní vede protibruselská a protiimigrační Strana pro svobodu Geerta Wilderse. Kdyby se volby konaly nyní, získala by podle průzkumů více křesel než současná vládní koalice, uvedla agentura Reuters.

„Chci, aby Holanďané pochopili, že význam této otázky přesahuje Nizozemsko,“ uvedl Juncker v rozhovoru, který zveřejnil nizozemský list NRC Handelsblad.

„Nevěřím, že řeknou ne, protože to by otevřelo dveře velké kontinentální krizi. Rusko by dosáhlo snadného vítězství,“ dodal. Rusko je nyní v Nizozemsku krajně neoblíbené, protože se mu připisuje vina na sestřelení nizozemského civilního letadla nad východní Ukrajinou z července 2014.

Ukrajinský premiér Petro Porošenko v listopadu prohlásil, že ti, kteří v Nizozemsku prosazují referendum, jsou bezděčnými figurkami ruského prezidenta Vladimira Putina. Smlouva, která výrazně usnadňuje obchodní výměnu EU a Ukrajiny, je trnem v oku Rusku a Moskva minulý měsíc pozastavila s 1. lednu svou vlastní obchodní dohodu s Ukrajinou.

Radek Palata: Donbas: usmíření v nedohlednu