Juncker: Sankce proti Rusku zatím nezměníme

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0

Sankce, kterými Evropská unie reagovala na ruský postup na Ukrajině, se v této chvíli nezmění, uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Případné úpravy budou podle něj záviset na vývoji přímo na východě Ukrajiny.

Juncker také po prvním jednání svého týmu uvedl, že má v plánu navštívit Kyjev. Schůzka s prezidentem Petrem Porošenkem by prý měla být jeho prvním dvoustranným jednáním mimo země EU. Termín cesty ale ještě není jasný.

O podobě sankcí Evropská komise přímo nerozhoduje, její odborníci ale připravují možné návrhy konkrétních opatření. Konečné slovo při spuštění však mají členské země. Velvyslanci unijních států potvrdili rozhodnutí zachovat současnou podobu sankcí naposledy na konci října.

Jak ale v úterý připomněla nová šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová, podoba sankcí a jejich dopad je průběžně vyhodnocován a závisí právě na vývoji přímo na ukrajinském území. Ministři zahraničí EU se opět scházejí 17. listopadu.

Evropská unie vyhlásila několik fází sankcí vůči společnostem a ruským úředníkům i proruským separatistům. Poslední zpřísnění ze začátku září ještě více omezuje možnosti financování na zahraničních trzích pro velké banky a firmy z obranného a energetického průmyslu. Unie tehdy rovněž rozšířila opatření v oblasti zmrazení majetku a zákazu udělování víz, které se nyní týkají 119 lidí.