Juncker se už vidí v čele Evropské komise. Chybí mu ale většina v parlamentu

Jean-Claude Juncker u voleb do Evropského parlamentu

Jean-Claude Juncker u voleb do Evropského parlamentu Zdroj: profimedia.cz

Někdejší lucemburský premiér Jean-Claude Juncker potvrdil, že má zájem vést příští Evropskou komisi. Do funkce jej prosazuje Evropská lidová strana (EPP), která sdružuje středopravé strany a podle odhadů vyhrála nynější volby do Evropského parlamentu. Juncker zdůraznil, že většinu v novém europarlamentu budou tvořit proevropské strany. O hlasy euroskeptiků a nacionalistů se prý ucházet nebude, stojí naopak o podporu „sil pokroku a demokracie“.

Někdejší šéf eurozóny Juncker patří mezi pětici lídrů, které proevropské strany před volbami voličům nabídly jako kandidáty do čela komise. Juncker připomněl, že při výběru nového šéfa Evropské komise mají své slovo nejen voliči, ale také členské země EU a europarlament. Ten na základě návrhu zemí dohodnutého kvalifikovanou většinou o novém předsedovi komise hlasuje prostou většinou všech svých členů.

Juncker zdůraznil, že potřebnou většinu zajistí a EPP nebude při výběru možné obejít. „Dobrá spolupráce bude nezbytná, nikdo by neměl přijít s jinou většinou,“ poznamenal Juncker.

Socialisté s podporou váhají

Socialisté skončili druzí. Jejich předseda a současný předseda Evropského parlamentu Martin Schulz ale Junckerovu kandidaturu jednoznačně nepodpořil. Připomněl naopak, že EPP podle volebních odhadů ztratila přibližně 60 europoslaneckých křesel. „Jisté také je, že bez dohody s S&D není většina možná,“ podotkl.

Lídři frakcí se podle něj teprve musí sejít a s ohledem na výsledky voleb rozhodnout, kdo se většinu pokusí sestavit. „Je příliš brzy říkat, kdo podpoří koho. Jsme připraveni vyjednávat,“ poznamenal Schulz s tím, že potřebnou majoritu je potřeba stavět na základě programových priorit.

Bez nás se Juncker neobejde, míní šéf liberálů

Lídr a kandidát liberální ALDE a její vlastní kandidát do čela komise Guy Verhofstadt míní, že EPP a S&D společně ztratily 70 až 80 křesel a nemají tedy „stabilní většinu“, přesto prý má EPP právo na první pokus ji nalézt.

Stabilní je ale podle něj většina s více než 400 z celkem 751 křesel v europarlamentu. Proto belgický politik míní, že je potřeba jednat se třetí největší frakcí, tedy právě s ALDE. A podobná dohoda tak bude možná především na obsahu a programu nové komise. „Budeme se podílet na stabilní většině, jen pokud bude program komise jiný než v posledních pěti letech,“ řekl. ALDE prý nepodpoří většinu, která by pokračovala v programu nynější komise José Barrosa či počítala s novým zadlužováním.

Jednoznačně se proti Junckerovi v čele komise už před novináři přímo v Evropském parlamentu vyjádřil zástupce Evropských konzervativců a reformistů Struan Stevenson. Šéf britské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage ve vystoupení poznamenal, že frakce Evropa svobody a demokracie (EFD) se bude pokoušet zablokovat nástup „nepříčetného eurofederalisty“ do čela komise. Podle Farage je však více než to, co se po volbách stane v Bruselu, důležité, co se stane s domácí politikou především v těch členských zemích, kde získaly nacionalistické a euroskeptické strany.