Juncker: Základem pro dialog EU-Rusko je realizace dohod o Ukrajině

Jean-Claude Juncker si pod sebou podřezává větev.

Jean-Claude Juncker si pod sebou podřezává větev. Zdroj: Repro Strategie

Naplňování ukrajinských mírových dohod je výchozím bodem pro rozhovory mezi Evropskou unií a Ruskem. V Petrohradu to prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Odmítl rovněž kritiky své návštěvy Ruska, kam přicestoval na mezinárodní ekonomické fórum.

Juncker před dnešní schůzkou s ruským prezidentem Vladimirem Putinem prohlásil, že nelze ignorovat ruské akce na Ukrajině, které podle něj otřásly principy evropské bezpečnosti. Vyzval také, aby byla respektována vůle ukrajinského lidu ohledně budoucnosti země.

Návštěva Junckera v Petrohradu je první cestou šéfa unijní instituce do Ruska od roku 2014, kdy se vztahy bloku a Moskvy citelně zhoršily v důsledku ukrajinské krize a ruské anexe Krymu. Na evropské sankce Rusko reagovalo vlastní sérií hospodářských protiopatření.

Juncker před cestou do Petrohradu čelil kritikám. „Některým lidem se nemusí líbit, že jsem přijel do Ruska, ale já jsem přesvědčen, že je nutné vést s Ruskem dialog,“ řekl dnes. „EU a Rusko jsou na sobě vzájemně závislé a obě strany mají povinnost spolupracovat,“ dodal.

Šéf bruselské exekutivy přijel do Ruska v době, kdy se v Evropské unii před červnovým summitem opět začíná řešit otázka dalšího pokračování protiruských sankcí. Kromě Junckera je hostem třídenního petrohradského fóra také italský premiér Matteo Renzi, generální tajemník OSN Pan Ki-mun a další osobnosti.