Junckerova éra končí, lucemburskou vládu sestavila opozice

Nový lucemburský premiér Xavier Bettel

Nový lucemburský premiér Xavier Bettel Zdroj: CC BY-SA 3.0: Julien Becker - Wikimedia Commons

V Lucembursku skončila éra premiéra Jeana-Clauda Junckera, přestože jeho strana vyhrála předčasné parlamentní volby. Na vládě se dohodly tři opoziční strany. Sestavením kabinetu pověřil vůdce liberálů Xaviera Bettela velkovévoda Jindřich.

Křesťanskosociální lidová strana (CSV) dlouholetého premiéra Junckera sice utrpěla v nedělních předčasných parlamentních volbách ztráty, zůstala ale nadále zdaleka nejsilnější stranou v parlamentu. Předčasné volby se konaly poté, co 58letý Juncker v červenci podal demisi po skandálu kolem tajných služeb.

Šanci vytvořit novou koaliční vládu dostal 40letý Bettel, šéf liberální Demokratické strany (DS), která skončila ve volbách až třetí s 13 mandáty. Velkovévoda tak reagoval na ochotu tří stran včetně DS vytvořit vládní koalici bez CSV. Juncker v reakci na tento vývoj prohlásil, že z politiky ještě neodchází.

Juncker byl nejdéle sloužícím premiérem v Evropské unii. V čele lucemburské vlády stál od roku 1995. Patří rovněž k výrazným postavám politické scény v unii vůbec. Měl velký vliv na vznik eura a až do letošního ledna byl v čele Euroskupiny sdružující ministry financí zemí platících eurem.

Juncker se ale v létě v parlamentu ocitl pod palbou kritiky, že nedokázal zamezit zneužívání moci ze strany zpravodajských služeb. Obvinění odmítal, ale nakonec odstoupil, protože ho ve sporu nepodpořili jeho tehdejší koaliční socialisté.

Lucemburské zpravodajské služby čelí od loňska obvinění, že sbíraly informace o obyvatelích a podnicích a zpronevěřovaly státní peníze. Například tím, že v letech 2004 až 2009 prodávaly luxusní automobily, jež předtím nakupovaly za snížené ceny.